Vikingové 5B: První dojmy po 11. epizodě

Vikingové 5B: První dojmy po 11. epizodě | Fandíme seriálům
Zobrazit další 4 obrázky
Jak si po dlouho očekávané 11. epizodě 5. série vede seriál Vikingové?

Pozor, článek obsahuje spoilery, bez detailů.

Stanice History ještě před premiérou 11. epizody 5. řady seriálu Vikingové vypustila do světa několik teaserů, trailerů a ukázek, tudíž jsme věděli, co zhruba očekávat. Tak ve zkratce. Rollo přijíždí vítězoslavně do Kattegatu. Ivar si užívá svůj triumf, ale zároveň čelí důslekům z něj plynoucích. Lagertha, Bjorn, Ubbe a Torvi jsou na útěku. Anglie čelí hrozbě nových seveřanů. Floki zase čelí společenskému rozkolu v jeho osadě na Islandu, což ho málem stojí život.

Vikingové: Ožije Ragnar Lothbrok v nových dílech?
 

11. epizoda se po celou dobu rozvíjí velmi pozvolna. Nastiňuje vzniklou situaci, nové dějové linky a nové konflikty. Přestože někomu by v tomto díle mohla chybět alespoň trocha akce (i nám trochu chyběla), věříme, že se jí dočkáme, jen je třeba to příliš neuspěchat. Epizoda věstí drama na několika frontách a divákovi tak nezbývá, než se domnívat, jak se dějová linka vyvine. Největší předností tohoto dílu je tedy rozhodně nepředvídatelnost. Zejména co se postavy Rolla týká. Nikdo nerozumí motivaci k jednání, která činí. Jeho postoje diváka matou a lákají ho tak na další dějství. 

Rollo je koneckonců nejzajímavější postavou celé epizody. Je skoro až uspokojivé sledovat jeho třecí plochy s Ivarem. Vychutnává si, že je mu Ivar zavázán. Toho však nucený pocit vděku doslova sžírá zevnitř a Rollovy požadavky akceptuje jen s velkou nechutí. Rollo fenomenálně ztvárňuje psychologický profil válečníka, který už hodil svou mladickou nerozvážnost za hlavu. Postupuje diplomatickými kroky a s rozostřeným zrakem. Ivar oproti němu jedná emocionálně, fixuje se na svou pomstu Lagertně, což ho svým způsobem limituje. Rollo si ho vodí jako psa na vodítku, aniž by Ivar cokoliv tušil. Všichni jsou z jeho přítomnosti nervózní. A mají proč. Až na Hvitserka, samozřejmě, který je opět naivní. Nemůžeme však znovu nevyzdvihnout dokonalý herecký výkon představitele Ivara (Alex Høgh Andersen), jehož vnitřní pochody dokáže divák číst na jeho tváři jako v otevřené knize.

Trochu zklamání nás čekalo při pohledu na Lagerthu. Zatímco na konci 10. epizody jsme ji viděli jako silnou a hrdou válečnici, teď se z ní stala zlomená důvěřivá žena, která prahne po bezpečném místě, kde by složila hlavu. Náruč hledá u muže, který ji od sebe odstrkuje. Její postava je najednou nemastná, neslaná, její scény jsou nudné a přes krátkou stopáž zdlouhavé. Divák vlastně ani neví, co si o ní má myslet. Někdo možná pocítí lítost, někdo nutkání scénu přeskočit. Vše zatím nahrává těm spekulantům, kteří mají za to, že Lagertha v následujících dílech odejde na věčnost.

Na konci epizody se přesouváme do Anglie, kde se soudě dle konce epizody bude odehrávat většina dalšího dějství. Tak si ho nenechte ujít, protože to pravé drama, zdá se, teprve přijde. 

Naše hodnocení
8/10
Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 0

Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu