Gotham: Dávala finální epizoda vlastně smysl?

Gotham: Dávala finální epizoda vlastně smysl? | Fandíme seriálům
Zobrazit dalších 7 obrázků
Závěr seriálu zřejmě obsahuje velkou chybu ve scénáři. Čtěte na vlastní nebezpečí! Článek zároveň obsahuje spoilery k finále.

Poslední epizoda Gothamu s názvem The Beginning byla odvysílána již před nějakou dobou a i když si v drtivé většině odnášela pozitivní hodnocení, všichni se zároveň shodovali na tom, že mělo jít minimálně o dvě epizody, jelikož samotný děj byl velice zrychlený. Přesto byl zábavný a plný zvratů, po opětovném zhlédnutí jsem si ovšem uvědomil, že něco začalo haprovat, a to sice logika v samotném příběhu. Abychom si ale možnou chybu ve scénáři uvědomili, musíme si velmi krátce shrnout děj.

Koncem 10. minuty přivedl Harveyho Bullocka (Donal Logue) útěk Hádankáře (Cory Michael Smith) z Arkhamu do bytu jednoho ze strážných z tohoto ústavu. Strážný se sám zastřelil, přičemž Bullockovi bylo po telefonu kýmsi vyhrožováno, aby se přiznal k vraždě, jinak přijdou blíže neupřesněné následky. Spolu s dalšími vraždami začaly indicie nasvědčovat tomu, že za vším, včetně osvobození Hádankáře, stojí Tučňák (Robin Lord Taylor), který byl téhož dne propuštěn po deseti letech z vězení. Hádankář mezitím dostal vybavení a dopis od „Tučňáka“, aby se připravil na rozpoutání pekla při slavnostním otevření budovy Wayne Tower tím způsobem, že vyhodí přítomného starostu Aubreyho Jamese (Richard Kind) do povětří.

Když ovšem došlo na střet mezi Tučňákem a Gordonem (Ben McKenzie), dozvěděli jsme se, že Tučňák vůbec neví o Hádankáři, ani o útoku na Wayne Tower. Později nám bylo odhaleno, že za vším ve skutečnosti stál Jeremiah Valeska/Joker (Cameron Monaghan), který svůj katatonický stav v Arkhamu celou dobu pouze předstíral a nyní se rozhodl zasáhnout. Hádankáře tak použil jen jako návnadu, na kterou by se dala strhnout pozornost a všichni si tak mohli myslet, že je za vším Tučňák. Jokerův plán byl tedy vyhodit do povětří samotnou Wayne Tower. Tato budova měla představovat jakousi naději pro budoucnost města Gotham a jelikož je Joker král chaosu, dávalo tak perfektní smysl, že by se ji pokusil zničit. Celé to má ale jeden velký zádrhel.

V poslední třetině epizody jsme se totiž dozvěděli, že Joker předstíral svůj stav tak dlouho, protože vyčkával na návrat Bruce Wayna (David Mazouz). Z jeho následných slov vyplývalo, že k Brucovi cítí velmi silný vztah a že bez něj v podstatě nemůže být, což skvěle odkazuje na budoucí vztah Jokera s Batmanem. Tím pádem dává i tento Jokerův záměr perfektní smysl, jako ten předchozí. Problém ovšem je, že tyto dva Jokerovy cíle spolu v samotném ději nejdou vůbec ruku v ruce. A zde se dostáváme k oné chybě. Na jednu stranu totiž vyčkával Joker na návrat Bruce Wayna, protože bez něj nemohl doopravdy žít. Na druhou stranu chtěl ale vyhodit do vzduchu budovu Wayne Tower, kde se měl právě Bruce Wayne poprvé ukázat veřejnosti po deseti letech!

Je zde tak jasný rozpor, který není na první zhlédnutí úplně lehké postřehnout, jelikož děj odsýpá poměrně rychle a doprovází ho jeden zvrat za druhým. Když se ale podíváme na celkový příběh, v čem byla ve skutečnosti pointa a jak to všechno vlastně doopravdy bylo, tak zde vlastně dostáváme dvě strategie pro Jokera, které by samostatně dávaly pro tuto postavu smysl, nicméně ve vzájemném působení si v epizodě celkem výrazně odporují.

V podstatě tak jde o jeden z těch klasických případů, kdy se tvůrci snažili vymyslet co nejpromyšlenější scénář s co největším počtem zvratů, ale v závěru jim unikla základní souvislost mezi tím vším. S tímto problémem se ovšem potýká i spousta jiných seriálů a zároveň filmů, čili v tomhle směru nejde vlastně o nic nového. Neberte to tedy tak, že cílem tohoto článku bylo kazit někomu zážitek z poslední epizody, to určitě ne. Je to spíše bráno jako taková zajímavost, která poukazuje na to, že každý občas dělá chyby, včetně dobrých scénáristů. Ani to mi ale rozhodně nebrání v tom si poslední epizodu pro nespočet jiných pozitiv užít, stejně jako by to nemělo bránit vám. Jak se ale k tomuto problému stavíte vy? Jde podle vás také o jasnou díru ve scénáři, nebo se dá znatelný rozpor v Jokerových cílech nějak vysvětlit? Dejte nám vědět své názory a postřehy v komentářích.

Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 0

Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu