Watchmen: Seriálový hit podzimu dorazí už zítra. Seznamte se

Watchmen: Seriálový hit podzimu dorazí už zítra. Seznamte se | Fandíme seriálům
HBO
Zobrazit dalších 10 obrázků
Co jsou to Watchmeni, co potřebujete vědět o komiksech a předchozím filmu, co seriál přinese, jaké má zatím ohlasy a jak bude dlouhý.
  1. Kapitola č.1
  2. Kapitola č.2

V noci na zítřek budou mít premiéru Watchmen, asi nejvýraznější seriálová novinka závěrečného čtvrtletí letošního roku. Proč superlativa? Jde o další velký projekt stanice HBO, která se konstantně snaží udržet na seriálové špičce a nabídnout divákům projekty, o kterých se bude mluvit. Watchmeni vycházejí ze stejnojmenné komiksové série od kultovního autora Alana Moora, která patří k seminálním dílům grafického románu. Seriál má na starost Damon Lindelof, spoluautor Ztracených, jednoho z přelomových děl televizní historie, a spoluautor Pozůstalých, jedné z nejlépe hodnocených sérií poslední pětiletky. Už tak lákavý projekt podtrhují první recenze, které vypichují zajímavý svět, dobře dávkovaný tajuplný příběh, poutavé postavy, skvělé herecké výkony, nevtíravý soudobý komentář a skutečné pochopení podstaty komiksového vzoru a jeho důstojné následování.

Původní Mooreův v komiks je dekonstrukcí a satirou superhrdinských příběhů a snažil se reflektovat starosti svojí doby. Vyprávění nebylo lineární, přeskakovalo z místa na místo a příběh ždímal možnosti komiksového média na maximum. Zápletka pojednávala o alternativní realitě, ve které existují skuteční superhrdinové, Spojené státy vyhrály válku ve Vietnamu, Nixon nikdy neodstoupil jako prezident a za jeho vlády v 80. letech jsou superhrdinové zakázáni. Ještě jednou se však navracejí z důchodu, když se pokoušejí vyšetřit, kdo zavraždil člověka z jejich vlastního středu. Při tom vychází najevo, že se génius Ozymandias svým vychytralým plánem snaží zabránit nukleární celosvětové válce. Hrdinové se jej pokoušejí zastavit, avšak Ozymandias uspěje a shodí na New York obří, uměle vytvořenou chobotnici. Zemřou stovky tisíc lidí, avšak plán zabere a lidstvo skutečně přestává řešit vnitřní spory a spojí se ve společném boji na obranu proti mimozemským hrozbám.

V roce 2009 Zack Snyder natočil celovečerní hranou adaptaci, které je často vytýkáno, že jí na jednu stranu chybí imaginace a jde pouze o doslovnou kopii komiksu políčko po políčku. Zároveň však snímek nikdy nedokáže uchopit a vystihnout podstatu komiksu a jde pouze o povrchní pohled na pohyblivé obrázky. Závěr příběhu se mimochodem ve filmové podobě liší. Místo obří chobotnice Ozymandias lidstvo přesvědčí, že se na něj snaží zaútočit Mr. Manhattan, jediný člověk na světě, který má skutečné nadpřirozené schopnosti, získané při jaderné nehodě. To je důležité vědět z toho důvodu, že chystaný seriál nenavazuje na film, ale na komiks a na jeho verzi s chobotnicí.

Další kapitola »
Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 0

Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu