Recenze: Treadstone - První díl seriálu z Bourneova universa je příjemným překvapením

Recenze: Treadstone - První díl seriálu z Bourneova universa je příjemným překvapením | Fandíme seriálům
Zobrazit dalších 31 obrázků
Pro fanoušky stylové akce se jedná o povinnost.

Serie filmů Bourne patří k nejvýraznějším akčním spionážním thrillerům za dlouhou dobu a tak nikoho nemůže překvapit, že někoho napadlo vytvořit seriálový spin-off. Tím někým je Tim Kring (Hrdinové), který pro stanici USA Network připravuje seriál Treadstone

Ten je zasazen do stejného universa jako filmy Bourne a jak je z názvu patrné, podrobněji se soustředí na operaci Treadstone. Ta vytvářela špičkové agenty, kteří disponovali schopnostmi na hranici toho, co lidské tělo dovolí. Ale přestože byl program oficiálně ukončen, ze zatím neznámého důvodu se začínají spící agenti "probouzet".

Příběh první epizody se štěpí do dvou časových liní. Jedna se odehrává v Berlíně roku 1973, kde je v centru dění agent John Randolph Bentley (Jeremy Irvine), druhá je pak zasazena do současnosti a zaměřuje se na Douga McKenna (Brian J. Smith) a SoYun Pak (Hyo-joo Han), kteří sice vypadají jako obyčejní lidé, ale ukáže se, že se v nich skrývá víc, než by se mohlo na první pohled zdát. 

Příběh je na jednu stranu poměrně komplikovaný a zahltí diváka velkým množstvím informací (není to vysloveně chaotické, ale úplně přehledné také ne a hlavně se počítá s tím, že o universu už něco víte), na druhou stranu se ale nevyhýbá několika různým klišé. Přece jen příběhová směsice obsahující zlé Rusy, atomovou bombu a podobné ingredience není ve špionážním žánru ničím dechberoucím. 

Děj sice není často vysloveně originální, ale rozhodně není nudný a daří se mu jedna důležitá věc a to navodit určitou míru paranoii, kdy si divák není úplně jistý tím, jestli jsou někteří lidé tím, kým se být zdají nebo někým úplně jiným.

Na akci si tvůrci dali záležet

Příběh v některých momentech působí až příliš "béčkově", ale ve finále není ničím, co by člověka urazilo a kromě toho se ději daří položit slušné základy pro další epizody. 

Důležitou součástí filmů z bourneovy série je bezesporu akce. Ve filmech je drsná, choreograficky skvěle zvládnutá, dynamická, ale současně přehledná. A dobrou zprávou je, že podobně by se dalo popsat to, že co je k vidění v Treadstone. 

Samozřejmě musíme přimhouřit oči nad tím, že stěží padesátikilová ženština dokáže odrovnat výrazně těžšího mužského protivníka, ale budeme operovat s tím, že má špičkový trénink, takže to není vyslovené sci-fi. 

Choreografie bitek je téměř perfektní. Jde o skvělou kombinaci drsnosti pouličních rvaček s elegancí bojových umění a srdce fandů propracované akce musí u některých scén radostí poskočit. Někdy je střih malinko nepřehledný, ale opravdu jde o výjimečné momenty, které se dají v klidu přehlédnout. Dalším plusem je to, že i zkušenému oku bude dělat problém rozpoznat, kdy za herce zaskakují dubléři. Je zřejmé, že pánové a dámy z obsazení nenechávají vše jen na bedrech kaskadérů a sami trénovali, aby také mohli rozdávat rány. 

Za to si herci a herečky zaslouží pochvalu a nutno také poznamenat, že tvůrcům se casting povedl. Určitě se objeví ti, kteří budou peskovat, že nikdo nemůže nahradit Matta Damona, ale ústřední obsazení Treadstone je vybráno velmi dobře a těžko si na něj výrazněji stěžovat. 

Hutná atmosféra nechybí

Další pozitivum, které má seriál společný s filmem, je "civilní" vizuální zpracování. Práce s kamerou, prostředí a barevnost nepůsobí uhlazeně v hollywoodském stylu, ale surově a syrově. Ne, že by některé scény nebyly lahodící oku, ale spíše než na velkolepé scenárie tvůrci vsadili na umírněnější a "chladné" (někdy doslova) kulisy a jak už víme z bourneovských filmů, je to skvělá volba, která dělá atmosféru intenzivní a hutnou. 

Treadstone je milým překvapením. Někdy je zbytečně over the top a nevyhýbá se různým příběhovým klišé, ale ve finále je první díl podívanou, která dokáže probudit zvědavost a touhu zjistit víc a kromě toho nechybí třešinka na dortu v podobě skvostných bojových scén a zajímavého obsazení.

Naše hodnocení
7/10
Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 0

Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu