Zaklínač: Spisovatel Sapkowski upřímně reaguje na seriál a jeho úspěch

Zaklínač: Spisovatel Sapkowski upřímně reaguje na seriál a jeho úspěch | Fandíme seriálům
Netflix
Zobrazit dalších 59 obrázků
První řada Zaklínače je pro Netflix velkým úspěchem. Ne všichni sice byli nadšení, ale seriál bezesporu zabodoval. Co si o tom všem myslí autor knižní předlohy?

Pro Netflix byla první řada seriálu The Witcher/Zaklínač velkým úspěchem, ale pokud jde o recenze ze strany novinářů a hodnocení oddaných fandů knižní předlohy, tak nešlo vždy o vyslovené pochvaly. Což se dalo očekávat, zarytí milovníci oblíbených knih jsou v případě adaptací často velmi přísní. A někteří dokonce vysloveně volají po tom, aby k adaptování nedošlo. Pravdou je, že určité obavy měl i autor knižní série Zaklínač Andrzej Sapkowski:

Zaklínač je jedním z nejlépe divácky hodnocených seriálů od Netflixu
 

"Musím se přiznat, že jsem nejprve váhal. Předtím mě oslovila velká spouta lidí, ale málokdy to bylo míněno úplně vážně. Takže jsem v podstatě ztratil naději a bylo velmi obtížné mě přesvědčit, když se znenadání objevila další nabídka. Ale tahle byla obchodně orientovaná a lidé, kteří za ní stáli, byli chápaví. Neměl jsem důvod nereagovat kladně."

Očividně Andrzej v Netflix vkládal velkou důvěru, protože se rozhodl, že se příliš nechce zapojovat do procesu produkce. I když pravdou je, že ho k tomu nevedla jen důvěra v tvůrce, ale také to, že se spisovatel nerad předře: "Nerad pracuji příliš intenzivně nebo příliš dlouho. Vlastně vůbec nerad pracuji."

Spisovatel tak nevnucoval tvůrcům svůj názor a netrval na tom, že něco v seriálové verzi prostě být musí a to s vysvětlením toho, že věří v tvůrčí svobodu a volnost. Na otázku, zda došlo na nějaké změny, které mu nebyly úplně po chuti reagoval diplomaticky:

"[Změny] byly nevyhnutelné. Proces přetvoření slov do hrané podoby nemůže probíhat bez nějakých ztrát. Ale detaily si raději ponechám pro sebe."

Stejně obecný byl tvůrce i v případě dotazů na to, co se povedlo velmi dobře převést na obrazovku a co úplně ne: "Mé jméno figuruje v titulcích. Nemohu seriál chválit. To by nepůsobilo skromně." A pokud jde o to, co se nepovedlo: "Byl bych idiot, pokud bych to prozradil. Mé jméno je v titulcích."

Díky seriálu také došlo k očekávané události a to, že se zvedl zájem o herní a knižní sérii Zaklínač a to tak, že jen v USA muselo být dotištěno 500 000 kopií série Zaklínač. A jak na to reagoval Andrzej?

"Co čekáte, že na to odpovím? Že jsem propadl beznaději? Začal plakat? Zvažoval sebevraždu? Ne, mistře. Mé pocity byly očekávatelné a ne přehnaně komplexní."

Nakonec padla otázka, na co se v případě budoucnosti seriálu Zaklínač spisovatel těší:

"Dovolte mi, abych citoval autora, jehož knihy se mi velmi líbí a to Joea Abercrombieho: 'Život je v podstatě zkurv*ná sr*čka. Je lepší svá očekávání držet při zemi. Možná pak budete příjemně překvapeni."

K tomu asi není co dodat. Pokud jde o Zaklínače, tak jeho druhá řada už byla schválena, dokonce se bude částečně natáčet i u nás a premiéra se odehraje příští rok.

Jen pro informaci, i u nás byl před Vánoci výrazně zvýšený zájem o knihy Zaklínač, například byla vyprodána kniha Paní jezera, což dál platí, aktuálně není k dostání s tím, že by se dotisky měly dostat do prodeje ve druhé polovině února.

A pokud nejste velcí čtenáři, tak nevadí, Henry Cavill vám na závěr kousek Zaklínače přečte:

Zdroj: io9

Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 4

Seph | 02.02.2020 07:21
Co by měl k tomu říct? Je mu úplně u zádele, jak studio Zaklínače pos...e, hlavně že bude na chlast.Jako Zaklínače jsem přečetl v době, kdy to ještě nebylo in, následující hry potom potěšily, no nový seriál vůbec.Třeba se to ještě rozjede a bude víc prostoru pro příběh, ale zatím můžu jen říct ať si to Netflix strčí do Sapkowského...
Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu