Recenze: Válečná jeptiška

Recenze: Válečná jeptiška | Fandíme seriálům
Netflix
Zobrazit dalších 14 obrázků
Vezměte Buffy, přemožitelku upírů, přidejte náboženskou tematiku, zajímavé obsazení a působivé evropské lokace a vznikne vám podívaná, kterou si užijete.
  1. Kapitola č.1
  2. Kapitola č.2

Už když jsem uviděl první upoutávku na Warrior Nun/Válečnou jeptišku, tedy seriálovou adaptaci (původně byl zamýšlen film, ale plány se změnily) komiksu Warrior Nun Areala, věděl jsem, že to vidět musím. "Kung fu" jeptišky bojující proti mystickému zlu? To působí jako onen projekt, u nějž může dojít jen na dvě možnosti: Buď to bude parádní zábava, nebo naprostá ptákovina. 

Žebříček TOP 15 největších postav televizní historie (část II.)
 

Nebudu vás napínat, s určitými výhradami platí první možnost, tedy, pokud přistoupíte na to, že Válečná jeptiška měla očividně omezené zdroje, což je patrné především na tricích, které nejsou vysloveně špičkové (i když vám z nich nebudou krvácet oči) a také si zvyknete na to, že dějově je první desetidílná řada poměrně nevyrovnaná a zatímco některé epizody nejsou příběhově zrovna vypilované, jiné mají rychlé tempo a nabízí pár nečekaných zvratů. 

Ústřední zápletka se točí kolem handikepované dívky jménem Ava (Alba Baptista), která zemře, ale chvíli po její smrti je do jejího těla vložen mystický artefakt, který jí poskytne nadpřirozené schopnosti, což je fajn, ale méně fajn je to, že se Ava stane součástí světa, ve kterém řád špičkově trénovaných jeptišek bojuje proti zlu. 

To je námět, který má rozhodně potenciál. Potenciál pobavit a potenciál naštvat některé církevní zástupce a to především proto, že Válečná jeptiška slušné množství pozornosti věnuje také tomu, aby ukázala mocenské boje a intriky uvnitř této instituce i s její spor s vědeckým světem. 

Není to asi tak provokativní, aby se věřící bouřili, ale seriál se ani nebojí být poměrně rázný, pokud jde o pohled na církev, respektive na některé její členy. 

Otravná, ale ne moc

Přiznám se, že mě děsila jedna věc, nejsem velký fanda projektů, kdy se hlavní hrdina/hrdinka dozví to, že je součástí něčeho "většího" a pak se hromadu času věnuje tomu, jak se tomu snaží uniknout. Je to obvykle otravné a nezáživné. A ano, Ava se (zbytečně) dlouho pokouší utéct svému poslání, ale je jasné, že se jí to nepodaří. 

Nicméně, v tomto případě mi tahle dějová linka přišla mnohem snesitelnější, než v mnoha jiných projektech a to proto, že Ava sice umí být někdy pěknou osinou v zadku, ale její hlášky, nadhled a sarkastické poznámky přebíjejí její otravnost. 

Jak jsem ale naznačil, její snaze uniknout "osudu" je věnováno možná až příliš prostoru. Hned několik epizod sledujeme to, jak utíká před řádem bojových jeptišek, kdy se opakuje schéma - najdou ji - uprchne - najdou ji - uprchne. Kromě toho mi přišlo možná trochu zbytečná dějová linka, kdy se Ava setká s partičkou mladých lidí, kteří bohémským stylem cestují po světě, aniž by se někde vázali. 

Pro děj to nemělo příliš velký význam, nemluvě o tom, že dějové linky většiny členů téhle party vyšuměly do ztracena a divák nezjistil, co se s nimi dělo dál.

Další kapitola »
Naše hodnocení
8/10
Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 2

mrq | 07.09.2020 15:22
No seriál jsem dodíval celý, 8/10 bych tomu asi nedal.. Za mě klasický seriál plný nelogických situací a rozhodnutí, které nědělají svalnatí hezounci a dokonalé ženy v uplých oblečcích, ale bojové jeptišky. Plus za neokoukanou a sympatickou Albu Baptistu, kvůli které jsem to asi dokoukal. Jako oddychovka dobré, ale pokud hledáte něco náročnějšího, tak asi ne..
Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu