První dojmy: Prokletá - Legendárním mečem se ohání hrdinka, Artuš je tmavé pleti a Merlin ožrala

První dojmy: Prokletá - Legendárním mečem se ohání hrdinka, Artuš je tmavé pleti a Merlin ožrala | Fandíme seriálům
Netflix
Zobrazit dalších 27 obrázků
Netradiční pohled na artušovskou legendu v některých ohledech překvapí.
  1. Kapitola č.1
  2. Kapitola č.2

Artušovskou legendu (alespoň zhruba) zná asi většina z nás a v minulosti jsme se již dočkali slušné řádky hraných adaptací, které se samozřejmě do určité míry navzájem lišily. Nicméně nový seriál od Netflixu nazvaný Prokletá (Cursed) je bezesporu jednou z nejoriginálnější verzí.

Cursed: Představitelka Iron Manovy dcery společně s Artušem pátrá po Merlinovi
 

Jako inspirace posloužil komiks Franka Millera a Toma Wheelera a jde opravdu o svěží, i když v určitých ohledech možná pro někoho kontroverzní pohled na známý příběh. 

V první řadě není hlavním hrdinou Artuš, ale Nimue (která je pravděpodobně známá více jako Paní jezera/Jezerní paní) v podání Katheriny Langford. Teď možná začnou někteří jedinci koulet očima a ozvou se hlasy, že jde o další feministickou agitku v souladu s dnešním neustálým volání po rozmanitosti. Faktem však zůstává, že bylo na čase zaměřit se i na tuhle zajímavou postavu.

Ta sehrála určitou roli ve většině verzí artušovské legendy, které jsme měli možnost vidět, ale obvykle nebyla ve středu dění a očividně to byla škoda, protože jak ukazuje Prokletá, její osud má rozhodně potenciál. Seriál nás vezme do doby, kdy je ještě Nimue mladá dívka a potýká se s tím, že byla jako dítě "označena démonem", takže jí pohrdá a odmítá vlastní lid. Není tak divu, že chce utéct, ovšem to se změní ve chvíli, kdy jí její matka svěří mocný meč s tím, že ho má za každou cenu doručit Merlinovi (Gustaf Skarsgård).

Netflix

Pokud jde o Merlina, tak nečekejte postaršího uhlazeného mága s dlouhým šedým vousem. Kdepak! Merlin je roztěkaný a (zdá se), že pološílený opilec, jenž přišel o svou moc. V minulosti už jsme viděli různé podoby Merlina, které se dost lišily od představy moudrého kouzelníka, jehož úkolem je poskytovat rady a ukazovat cestu ostatním postavám, ale tahle varianta je opravdu nečekaná a svým způsobem osvěžující. 

Nejvíc diskusí patrně vyvolá Artuš. Ten je v seriálu Cursed mladým žoldákem a hraje ho herec Devon Terrell, který je tmavé pleti. To je rozhodně netradiční přístup a pro některé asi provokativní. Upřímně řečeno, byť jsme roky zvyklí na to, že je Artuš prezentován jako hrdina světlé barvy pleti, tak s ohledem na to, že Devonovi nechybí charisma či herecký talent, zřejmě brzy přestanete vnímat to, že jde o netradiční volbu pro tuhle roli.

Další kapitola »
Naše hodnocení
6/10
Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 15

Mysule | 07.08.2020 11:41
Podle traileru to vypadalo celkem slibně, ale očividně je to zas jenom další SJW propaganda zabalená do líbivého obalu. No, v dnešní době se to dalo čekat. Artuš určitě černoch nebyl, podle historiků byl Říman a nějaká americká profesorka si může psát stupidních článků kolik chce, stejně nemají váhu, protože víme, jaká dneska panuje v USA cenzura. Zase další racebending, jako už dřív byl v nějaké podobné sr*čce černý Achiles, o kterém existují dochované záznamy jak vypadal. Proto ho taky ve filmu Trója natočeném v normální době hrál Brad Pitt a ne Will Smith nebo Jackie Chan. Fakt bych chtěla vidět reakce SJW NPCs na to, kdyby někdo vzal nějakou černošskou legendu a nacpal by tam bělocha jako šamana jejich kmene a Číňana jako náčelníka a argumentoval tím, že přece lidi už v těch dobách cestovali a mohli tam být. Z toho by v USA vypukla občanská válka. Ale když někdo przní bělošskou/evropskou kulturu, tak je to "progresivní". Jako já už ani nevěřím, že jsou ti lidi fakt tak blbí a dělají to opravdu proto, že chtějí bojovat proti rasismu, když sami vidí, jak tím rasismus akorát rozdmýchávají. Podle mě je za tím staré prověřené "rozděl a panuj" a někomu hodně vyhovuje, když poštvává proti sobě různé skupiny společnosti, protože nejednotná společnost se pak líp manipuluje a dobře se z toho dá těžit při volební kampani. Upřímně to myslí možná tak nějací řadoví aktivisti s dost nízkým IQ, co hrajou roli užitečných blbců. Martin: 100 palců nahoru! Přesně jak píšeš, je to přímo urážlivé vůči těm tzv. "menšinám" (taky vtipné označení, když celosvětově je nejmíň bělochů), jak kdyby ani neměli žádnou vlastní kulturu a mytologii. Stejně tak cenzurování filmů s černými otroky. A otroci jiné barvy pleti jsou teda podle nich OK? Je možné být ještě větší pokrytec? Připomíná mi to ty SJW blbečky, co je podle nich Django Unchained strašně rasistický film, protože tam pořád říkají slovo "negr" a jsou tam černí otroci. Přitom to je naopak skvěle natočený protirasistický film. Zajímalo by mě, jestli ho vůbec někdy viděli. Protože kdyby jo, tak by to dost drsně nabouralo to jejich černo-bílé (doslova) vidění světa. Třeba že v té době existovali i černí otrokáři. Nebo ta scéna na konci jak se Django mstí záporákům a rozděluje lidi v domě na ty, které hodná propustit a na ty, které hodlá sejmout: "Bílí sem, černí sem." A pak tomu černému sluhovi, co lezl do řiti svým pánům a terorizoval ostatní otroky stejně hnusně jako bílí záporáci řekne: "Ty ne, Stephene, ty jsi přesně tam, kam patříš." protože ve skutečnosti je nechtěl rozdělit podle barvy kůže, ale podle toho, kdo byl hajzl a kdo byl dobrý člověk.
Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu