Hra o trůny: Autoři prozradili, proč v seriálu vynechali výraznou postavu z knih

Hra o trůny: Autoři prozradili, proč v seriálu vynechali výraznou postavu z knih | Fandíme seriálům
HBO
Zobrazit dalších 10 obrázků
David Benioff a D.B. Weiss vysvětlují, proč známá postava z knih ze seriálu zmizela.

Článek obsahuje spoilery.

Seriálová Hra o trůny se obecně považuje za relativně věrnou adaptaci románové série George R.R. Martina, přirozeně mezi nimi však nalezneme hned několik odlišností, a to od nejmenších detailů až po skutečně razantní změny. Mezi ty největší se bezpochyby řadí i nemalé upravení dějové linky Catelyn Stark.

Příběh Catelyn se v prvních řadách oproti knižním událostem ve velkém nelišil, ta pravá změna nastala až s koncem třetí řady, který je neodlučitelně spjat s ikonickou Rudou svatbou, na které je armáda Severu v čele s Catelyn a jejím synem Robem brutálně povražděna Walderem Freyem společným s rodem Lannisterů. Seriál touto událostí osudy obou postav nadobro ukončil, knihy se však vydaly zcela jiným směrem. 

Hra o trůny: Představitel Tywina Lannistera nebyl spokojený s tím, jak byl seriál uzavřen
 

Lady Catelyn byla totiž v románech oživena Bratrstvem bez praporců v čele s Bericem Dandarrionem, který za vzkříšení zaplatil vlastním životem, načež se z ní stala v podstatě polomrtvá bytost neschopná jakékoliv mluvy, jejímž jediným cílem je pomstít se za svou rodinu. Postavě se pak v zápětí pro její chladnokrevné jednání začne přezdívat Lady Stoneheart (tedy v překladu paní Kamenné srdce). 

Fanoušci si už dlouhou dobu kladou otázku, proč se dějová linka neobjevila i v seriálovém zpracování, přičemž se jim nově dostalo odpovědi od autorů série Davida Benioffa a D.B. Weisse. Prohlásili, že Lady Stoneheart do příběhu nezapojili, aby neprozradili, kam povede děj románů. To je přece jen poněkud zvláštní vysvětletní, vezmeme-li v potaz, že se nejedná o nějak nosnou linku. 

O něco větší smysl však dávají následující doplňující vysvětlení. Tvůrci si možnost zabít a následně znovu oživit postavu chtěli šetřit pro 6. řadu a Jona Snowa. Kromě toho se pak báli, že by vzkříšení Catelyn mohlo do jisté míry zkazit divácký zážitek z Rudé svatby, a také nechtěli mrhat talentem Michelle Fairley na nemluvící postavě.

Myslíte si, že měli showrunneři do příběhu Lady Stoneheart zařadit, nebo bylo její vynechání dobrý nápad? Napište nám do komentářů. V přiloženém videu si můžete připomenout události Rudé svatby.

Zdroj: Entertainment Weekly

Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 0

Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu