Slovania: Nejvýpravnější slovenský seriál již zítra, podívejte se na upoutávku

Slovania: Nejvýpravnější slovenský seriál již zítra, podívejte se na upoutávku | Fandíme seriálům
TV JOJ
Zobrazit dalších 27 obrázků
Na Slovensku vznikl dosud nejvýpravnější dobrodružný seriál s fantasy prvky a z ukázek nevypadá vůbec špatně.

Stanice TV JOJ již zítra 10. 3. představí dosud nejvýpravnější slovenský seriál. Titul Slovania (Slované) je historicko-dobrodružným seriálem s fantasy prvky zasazeným do období raného středověku. Z upoutávek má pojetím nejblíže k prvním řadám Vikingů. Nehostinné prostředí, špinavé drsné postavy, souboje s meči a šípy, temné lesy a několik fantasy výjevů. Kdyby v upoutávkách nevystupovalo pár známějších slovenských herců v čele s Jurajem Lojem (Šarlatán) a Tomášem Maštalírem (Dr. Ludsky) a na chvilku se neobjevil i Marek Vašut, tak mám dojem, že koukám na výpravný evropský seriál z dílny Netflixu. Upoutávkám se daří budovat napětí a temnou atmosféru, která rozhodně láká ke zhlédnutí alespoň prvního dílu.

Světlo a stíny: Epická fantasy od Netflixu v první pořádné upoutávce
 

Příběh se odehrává v Karpatské kotlině sedmého století v čase před spojení slovanských kmenů, pro které znamená příchod plenících kočovných kmenů Avarů začátek boje o přežití. Ústřední dějové linie vyprávějí příběhy jak o nenávisti a bojovém duchu, tak o síle lásky a odvahy. Děj je protkán fantazijními a nadpřirozenými prvky a motivy slovenské a ukrajinské lidové slovesnosti, které jsou zachyceny v bájích, pověstech, pohádkách a lidových písních.

Scénář již nějaký rok ležel v šuplíku na stanici JOJ a nebyl realizován z důvodu vysokých finančních nákladů, které byly jen pro slovenský trh neuskutečnitelné. Titulu se posléze ujala producentka Wanda Adamík Hrycová (Čára), které se podařilo ze Slovanů vytvořit koprodukční projekt a získat potřebné financování od ukrajinského ministerstva kultury. Natáčení probíhalo především na Ukrajině, kde bylo pro tvůrce snadné najít ideální lokace temných hvozdů nezasažených člověkem. Konkrétně natáčení probíhalo na severozápadě Ukrajiny v Žytomyrské oblasti nedaleko hlavního města Kyjev.

TV JOJ
Tomáš Maštalír a Jana Kvantíková (Slovania)

Seriál Slovania je po snímku Čára druhým společným projektem režiséra Petra Bebjaka, producentky Wandy Adamík Hrycovej a kameramana Martina Žiarana. Herecké obsazení je tvořeno jak slovenskými, tak ukrajinskými herci. Jediným českým rodákem v obsazení je již zmíněný Marek Vašut. Slovania je posledním projektem herce Andreje Hryce (Čára), který zemřel v lednu loňského roku. Vyjma výše jmenovaných herců si v seriálu zahráli Jana Kvantiková (Šarlatán), Zuzana Fialová (Modelář), Dušan Cinkota (Love), Makar Tychomyrov (Čára), Oleh Mosijčuk (Střemhlav), Michal Režný (O léčivé vodě) nebo Anna Adamovič (Kupi meňa). Ukrajinští herci byli po natáčení předabováni do slovenštiny.

Slované mají celkem dvanáct dílů. Na scénáři se podílela trojice autorů, jmenovitě Jozef Koleják (Vlci), Ján Luterán (Ministři) a Veronika Kolejáková (Zoo). Titulní píseň k seriálu s názvem Láska neumiera nazpívala Jana Kirschner. První díl s podtitulem Muž bez jména můžete sledovat zítra 10. 3. od 20:35 na TV JOJ. Níže se můžete podívat na sérii upoutávek včetně titulní písně. V galerii pod článkem najdete oficiální plakát, promo fotografie a screeny z ukázek.

Oficiální synopse ve slovenštině: Príbeh, zasadený do siedmeho storočia, sleduje osudy obyvateľov Karpatskej kotliny v čase pred spojením slovanských kmeňov. Susediace hradiská Veľký stôl a Furnau, v ktorých sa paralelne odohráva dej, sa navzájom potrebujú obchodne, ale mocenské záujmy a tlak príchodu plieniacich Avarov ich počas príbehu postavia do konfliktu... Hlavná ženská hrdinka, dospievajúce dievča Draha (Polina Nosykhina) sa od svojich rovesníčok líši uvedomelosťou a cieľavedomosťou. Pri hľadaní seba samej ju sprevádza záhadný cudzinec, ktorého zachránila a dala mu meno Vlad (Juraj Loj). Ten sa pomaly začleňuje do spoločnosti hradiska Veľký stôl. Aj keď ho zo začiatku obyvatelia hradiska neznášali, vďaka svojmu hrdinstvu hlavne v prípade bojov s kočovnými kmeňmi Avarov, si na neho začínajú zvykať. Súčasne s príbehom Vlada a Drahy môžeme sledovať aj príbeh Radúza (Tomáš Maštalír). Syn starešinu hradiska Furnau je hrdý a dobre vycvičený bojovník. Nadovšetko miluje svoju krehkú manželku Ladu (Jana Kvantíková). Obaja už dlho túžia po deťoch, no nedarí sa im. Radúz vyhľadá pomoc žreca hradiska Furnau Sokola (Oleg Mosyichuk), ten mu však nevie sľúbiť potomka. Radúz sa tak obráti na žreca hradiska Veľký stôl Čarada (Dušan Cinkota), ktorý využije šancu a rozohrá nebezpečnú hru...

Zdroj: TV JOJ I, II, Stratégie

Foto: TV JOJ

Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 1

Tomosaurus | 09.03.2021 18:14
Myslím že Slovania majú zmluvu aj s Netflixom takže neskor sa budu vysielať asi aj tam
Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu