Q: Into the Storm – HBO představí konspirační hnutí

Q: Into the Storm – HBO představí konspirační hnutí | Fandíme seriálům
HBO
Zobrazit další 4 obrázky
Režisér oscarové Sázky na nejistotu Adam McKay pomohl vzniknout sérii, jež tři roky sledovala hnutí QAnon. Je tu trailer.

Konspirační teorie tu byly odnepaměti. Svět řídí ilumináti, holocaust nebyl, NASA nepřistála na Měsíci. S příchodem internetu, sociálních sítí a po zesílení polarizace společnosti nabralo šíření konspiračních teorií novou sílu. Existují skupiny lidí, kteří věří tomu, že 11. září je podvod tajných služeb, že je Země placatá, popřípadě, že se nás Bill Gates skrze vakcinaci pokouší očipovat. Popularita konspiračních teorií je přisuzována tomu, že lidem pomáhají najít řád v chaotickém světě, dávají věřícím falešný pocit kontroly a výjimečnosti a dopřávají jim sounáležitost s dalšími věřícími.

Na síle v posledních letech nabírá také teorie QAnon, která se do povědomí nejširší veřejnosti dostala letos v lednu, když se ukázalo, že zastánci hnutí se podíleli na podněcování násilností v americkém Kapitolu. Příznivci QAnonu jsou přesvědčení o tom, že ve Spojených státech politikou manipuluje „hluboký stát“, že demokraté jsou satanisté, kteří zneužívají malé děti a pijí její krev. Název hnutí je odvození od uživatele „Q“ ze sociálních sítí, což měl být anonymní vládní úředník, který svým příznivcům vyjevoval „skutečnou pravdu“. V Donaldu Trumpovi pak následovníci kultu Q viděli jakéhosi spasitele, který jim vysílal tajné signály a měl zatočit se všemi nekalostmi.

Většina lidí vidí nesmyslnost celé teorie už na první pohled, přesto má QAnon množství příznivců a jak se ukázalo při násilnostech v kapitolu nebo během předcházejícího hnutí Pizzagate, konspirační teorie mají přímé dopady na skutečný svět. (Nemluvě o těch nepřímých, kdy hnutí pumpuje do už tak zahlceného mediálního prostoru další kvantum dezinformací).

Celé hnutí si vzala za cíl blíže prozkoumat dokumentární série Q: Into th Storm od HBO. Tu jako producent zaštítil Adam McKay, režisér, jenž se v posledních letech věnuje politickým tématům ve snímcích jako Vice nebo Sázka na nejistotu. Režíruje Cullen Hoback, jenž se v minulosti věnoval soukromí na internetu či vypouštění chemického znečištění. Série má šest částí, bere si za cíl odmaskovat celé hnutí a synopse je následující:

„Po dobu tří let Hoback cestoval po světě a odkrýval pozadí hnutí Qanon, které prostřednictvím konspiračních teorií nabírá na síle a politickém významu. Dokument v reálném čase zaznamenal, jak ‚Q‘ využívá dezinformační válku k tomu, aby zneužil síly internetu, převzal otěže nad politikou a manipuloval lidským myšlením.“

Síla QAnonu je v jeho anonymitě a tajuplnosti, proto se jej dokument snaží demaskovat a demystifikovat. Hobackovi se přitom podařilo navázat kontaktovat s několika klíčovými hráči celého hnutí. Série zkoumá vztah QAnonu, Trumpa, politických a armádních činitelů. Zkoumá se vliv hnutí na společnost a politiku, tématem je svoboda projevu bez jakýchkoliv mantinelů v nejhlubších koutech internetu. Slovo dostávají zastánci QAnonu, novináři, kteří hnutí dlouhodobě sledují či provozovatelé sociálních sítí.

Série bude uvedena 21. dubna.

Podklady a foto: HBO

Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 1

Karlosz | 12.03.2021 07:59
Tomuhle hnutí nijak nefandím, nicméně to bude klasická levičácká sračka.
Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu