Zabiják bolesti: Netflix odhalí šokují příběh obchodu s bolestí

Zabiják bolesti: Netflix odhalí šokují příběh obchodu s bolestí | Fandíme seriálům
Netflix
Zobrazit dalších 25 obrázků
Opioidová krize kosí Ameriku. Viníci si nacpali kapsy a namísto trestu sklízejí tak maximálně odsudky v televizi.

Opioidová krize je strašlivá. A úředníci a lékaři některých amerických států otevřeně hovoří o epidemii. Farmaceutické společnosti protlačily na základě agresivního marketingu a lživých tvrzení na veřejnost snadno dostupné tablety, které jsou návykovější než řada drog, mají podobně nepříjemné vedlejší účinky a zároveň jsou legálně dostupné a tváří se jako lék. Dodnes se situaci nepodařilo uspokojivě vyřešit a pochopitelně jde o magnetické téma: Na jedné straně jsou zničené životy (či naopak inspirativní příběhy o vzepření se závislosti) a na té druhé legislativní mašina, která to umožnila a miliardáři, co si bez uzardění na cizí bolesti namastili kapsy.

I tak je na místě otázka, zda ještě má nová minisérie od Netflixu Zabiják bolesti (Painkiller) pořád k tématu co říci. Krizi už před dvěma lety rozsáhle popsal dokument Zločin století od HBO. Opioidům a rodině Sacklerových se s gustem věnoval John Oliver, taktéž na HBO. Na Disney+ vznikla osmidílná hraná minisérie Absťák s Michaelem Keatonem či Michaelem Stuhlbargem v hlavních rolích. Přímo Netflix už se kolem nebezpečnosti opioidů motal ve vlastní dokumentární sérii Lékárník z roku 2020.

Zabiják bolesti tak vůbec nebude mít obhájení své existence jednoduché. Hraná minisérie dorazí už 9. srpna a zaměří se znovu na rodinu Sacklerových, její společnost Purdue Pharma, zničené životy nic netušících pacientů a vyšetřovatelské snahy dokázat, že mocná farmaceutická firma nese odpovědnost.

U novinky může zaujmout, že všechny epizody zrežíroval zkušený režisér Petr Berg, který stojí za Královstvím, Hancockem nebo Světly páteční noci. Scenáristickými autory jsou Micah Fitzerman-Blue a Noah Harpster (Transparent, Zloba: Královna všeho zlého). Série vychází z reportáží Patricka Raddena Keefea a Barryho Meiera. Série bude brát vážně osobní příběhy obětí, ale do viníků bude s lehce humorným ostnem popichovat. Jednotlivé epizod jsou napsané na motivy skutečných událostí, ale kvůli dramatickým potřebám vyprávění jsou například některé postavy poskládaným konstruktem několika skutečných lidí, kteří prožili něco obdobného.

V hlavních rolích vystupují Matthew Broderick, Uzo Aduba, West Duchovny, Dina Shihabi a Taylor Kitsch. Oficiální anotace říká: Drama o příčinách a dopadech krize zneužívání opioidů v Americe, které sleduje osudy jejích viníků, obětí i právničky, co se snaží celé tragédii přijít na kloub. Pusťte si trailer a prohlédněte fotky přiložené v galerii.

Podklady a foto: Netflix

Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 0

Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu