Recenze: Živí mrtví 8. série

Recenze: Živí mrtví 8. série | Fandíme seriálům
Zobrazit dalších 15 obrázků
Řady diváků seriál opouštějí. Měli byste vy také?   

Recenze neobsahuje žádné spoilery

Další série o přežívání ve světě apokalypsy je za námi, a jak už bývá zvykem, je načase utřídit si myšlenky a zrekapitulovat dojmy, které pomáhají utvářet konečný názor. Zatímco já se tu však vypisuji ze svých pocitů, američtí diváci v zámoří to vzali za své a jednoduše vyjádřili svůj názor tím, že se na seriál přestali dívat. Jak jste se totiž mohli dočíst, seriálu rapidně klesá sledovanost a já si dal za úkol zjistit, jestli po právu. Ale ještě než na to dojde, mi dovolte kratičkou vsuvku o tom, jaký vůbec k seriálu mám vztah.

Živí mrtví: Tvůrci udělali důležitý krok ke zlepšení reputace
 

Ten jsem začal sledovat kdysi před lety, kdy mou největší starostí byla koule z matiky. Tehdy jsem každý plánovaný podvečer totálně hajpnutý zapínal svoji televizi, tak aby mě mamka ve vedlejším pokoji nenačapala. Bavila mě atmosféra, bavily mě postavy a hlavně mě bavily jednotlivé linky ukazující drsné přežívání, když jde všechno na světě najednou do kopru. A to mě k seriálu dočista připoutalo. Tím chci říct, že nejsem vůči seriálu nijak negativně zaujatý a jakékoliv zmíněné negativum mi nedělá absolutně žádnou radost. A teď už konečně - jdeme na to.

Hlavní kámen úrazu je tu podle mě zřejmý už od začátku a dalo by se říci, že s každým špatným rozhodnutím ze strany tvůrců se z něho postupem času stává spíše pěkně mohutný balvan. O čem tu mluvím? O scenáristice. Tato nová série je totiž přímo ukázkovým vzorem pro jakéhokoliv začínajícího tvůrce, jak správně nepsat. I když seriál jako celek nikdy nebyl dokonalý ani ukázkový v interkaci mezi postavami, tady se jde do takových extrémů neprofesionality, že jsem se několikrát musel držet za hlavu. Někdy i několikrát za jedniný díl! Proč?

Začněme třeba u postav. Ty se tu dočkávají tak nepřehlédnutelných výrazných charakterních změn a výkyvů nálad, které navíc postrádají pevný základ, že místy působí neuvěřitelně hloupě. A třešničkou na dortu divákovy trpělivosti je ještě fakt, že tyto situace mnohdy nikam nevedou, nebo vyzní zbytečně pro okolní dění v příběhu. Spíše působí jako jakési zpěstření pro zvýšení divákovy pozornosti. Zároveň se také jedná o nemalou zradu ze strany tvůrců, protože vám ukazují vaše oblíbené postavy v odlišném světle, než ve kterém vám je celá léta představují. Celé to poté vyznívá jako ubohý výkřik do prázdna, kdy postavy spíše než reálné lidi představují loutky na nitkách, za které scenáristé tahají podle vlastního uvážení. A tím se od postav oslím můstkem přesouvám k jejich dějovým linkám.

Zatímco kdysi jsme sledovali větší skupinu lidí, co se snaží přežít uprostřed divočiny a jednalo se o čistý survival, časem jsme se dopracovali do bodu, kdy hlavním problémem nejsou zombíci a získávání postravin, ale samotní lidé. Tím pádem se stále zvyšuje nejen počet dějových linek, ale i počet postav. A to mi věřte, takovou polovinu z nich bych klidně vymazal z povrchu zemského. Konkrétní problém u této věci nastává v momentě, kdy si jako divák o všech linkách máte udržovat povědomí k orientaci ve spletitém příběhu. S čímž jsem měl dost problém. Struktura děje je totiž hrozně roztříštěná, jakoby malé děcko špatně sestavilo puzzle. Vidíte tam ten obrázek, jen to chce měnší úpravu k dokonalosti. A v tomto případě i nejlépe zjednodušit. Proč?

Poněvadž čím více je nám představováno, tím menší o to máme zájem. S přibívajícími charaktery strávíme kvůli malé vyprávěcí ploše stále méně a méně času s každým z nich, což bolí nejvíc u hlavním postav, se kterými ztrácíme návaznost a vztah k nim. A kvůli tomu nefungují především emocionální momenty, kterých jsem si tu sice pár užil, ale rozhodně ne dostatečně.

A netýká se to jen emočních momentek, ale také atmosféry, která se od předešlých sérií výrazně vytrácí. Týká se to i celkového vyprávějícího umu, který působí zkrátka a jasně odfláknutě na mnoha místech a v detailním pohledu na řadu scén i průměrně. Dokonalým příkladem mého přesvědčení se tak může stát taková Hra o trůny čelící podobným potenciálním problémům, ale s větším úspěchem se jim vyhýbá. Ta obsahuje ještě více dějové omáčky i postav, a tím pádem i více možností k selhání. Proč se jí tedy dostává důkladnější péče (minimálně do poslední série) než Živím mrtvým?

Protože zatímco Hru o trůny si lze trefně přirovnat k šachové partii, kde se celou dobu pohybujícími figurami dostáváme k nevyhnutelnému střetu, Živí mrtví spíše přešlapují na místě, nejste si jistí, kam příběh přesně směřuje a často se taky stane, že nakonec nikam. A každý takový přešlap je jen dalším hřebíkem do rakve, kterou si tvůrci na sebe sami chystají.

A co dalšího ještě seriálu podkopává nohy? Z toho nejdůležitějšího jsem se už vypsal, ale pokud mám něco zmínit, tak rozhodně akci. A teď mám konkrétně na mysli velké přestřelky. Ty tu jsou totiž dosti nepřehledné a hlavně nezáživné, díky čemuž se krásně ukazuje fakt, že tento seriál není žádný akční nářez (jak si stále něktěří myslí), ale drama, které se má zaobírat hlavně postavami. Na druhou stranu, samotných přestřelek tu není moc a soubojů jeden na jednoho se tu taky dočkáte. A ty už jsou mnohem víc fajn nejen díky faktu, že v nich vystupují často nejzásadnější postavy, o které se nejvíce bojíme. Na rozdíl od přestřelek, kde se tak často neděje.

Ale abych nebyl pořád za škarohlída. I přes všechna vypsaná negativa si neodpustím zmínku o něčem, co se seriálu stále velmi daří. I když tu postavy často nepůsobí věrohodně a pomalu o ně ztrácím zájem, i tak se některým z nich dostává nemalé péče, kterou si pořád dosti chválím. Doteď si například stále myslím, že televizní podoba hlavní postavy Ricka je dvakrát lepší, než ta komiksová a herecký výkon Andrewa Lincolna na mě stále působí nadmíru přesvědčivě a energicky. A zrovna na této postavě je nejlépe vidět, že když si tvůrci s postavou dají načas, dají jí určitě charakterní vykreslení a nebude působit jako pouhý panáček v ději, tak nemusí vymýšlet žádné šokující zvraty a přihlouplá rozhodování, aby si omotali diváka kolem prstu.

K jakému závěru jsem teda došel? Takovémuto. Jedná se o nejhorší sérii vůbec? Ne, druhá série drží stále první místo. Jedná se o nehůře napsanou sérii? Stoprocentně. Měli byste to vidět? Nemusíte. Měli byste přejít na komiks? Že se vůbec ptáte. Má seriál stále naději na úspěch? Určitě, ale ne v blízké době. A konečně poslední otázka dne: Měli byste následovat zámořské diváky a přestat seriál sledovat? Nutit vás nebudu, ale ano. Minimálně dokud se nevrátí jeho bývalá kvalita. 

Naše hodnocení
5/10
Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 0

Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu