Recenze: Největší slabinou The Terroru jsou dialogy

Recenze: Největší slabinou The Terroru jsou dialogy | Fandíme seriálům
Zobrazit dalších 24 obrázků
Nový seriál The Terror sice ještě není oficiálně u konce, ale nám se podařilo zkouknout první sezónu s předstihem.

Stanice AMC  (Perníkový táta, Živí mrtví, Into the Badlands, Kazatel, etc.) dorazila s dalším kouskem do své stáje. Příběh je adaptací knihy od Dana Simmonse, která je inspirována skutečnými událostmi. V první polovině 19. století se skupina odvážných mužů z královského námořnictva vydává do arktických končin s vírou v nalezení tzv. Severo-západního průplavu. Tak začíná plavba dvou lodí – Erebus a Terror. Ačkoliv jde zprvu vše hladce, cesta, jejíž osud byl od počátku ověnčen tajemstvým, se začíná komplikovat. Led začíná být silnější a silnější, a zásoby jídla i víra mužů se pomalu začínají vytrácet. Vyhrocené situaci nepomáhá ani mysteriózní stvůra, jež se pohybuje v okolí lodí, a bedlivě číhá na svoji příležitost k útoku. Co vše dokáže udělat mrazivá pustina s muži, kteří si pomalu začínají uvědomovat, že se jim krátí čas?

Recenze neobsahuje žádné spoilery.

To zní jako docela mrazivý příběh, že? A taky že je! The Terror se zprvu rozjíždí velice pomalu, a má tendenci gradovat až v posledních třech epizodách. Pokud nejste velcí příznivci seriálů, které si dávají načas, aby se v příběhu někam posunuli, tak mám pro vás špatnou zprávu – takový je The Terror po většinu času. Na druhou stranu ale nemusíte zoufat, protože seriál má pouze 10 epizod, takže příběh nepůsobí tak zdlouhavě jako u některých seriálů s vícero epizodami. Zároveň je třeba podotknout, že se příběh sice neposouvá rychlostí blesku, ale tím se alespoň více zvýrazní charakterní posun některých postav. Když už mluvím o postavách, tak se u nich na chvíli zastavíme.

Pro začátek je třeba pochválit herecké výkony všech, kteří ztvárnili některé ze zásadnějších postav, které v tomto příběhu mají roli. Herci byli často natolik přesvědčiví, že jsem byl schopen s některými postavami navázat nějaké emocionální pouto. Pokud se jedná o dialogy, kterými seriál jen hýří, tak s těmi je ze začátku trochu problém. Některé postavy (především kapitáni lodí) často řeší různou politickou problematiku, která je určitě třeba k představení toho, jak celý příběh začal, ale bohužel místy diváka kompletně zbaví mrazivé napjatosti, kterou se seriál snaží vybudovat. Rozhodně tomu nepřidává ani to, že se tyto dialogy po většinu času odehrávají v kajutách lodí, jejichž útroby nemohou být více vzdálené od něčeho, co působí jako arktická pustina. Pravděpodobně největší problém potom tkví v některých dialozích, které se zprvu tváří důležitě, ale nakonec diváka zavedou do slepé uličky. Chápu, že se tvůrci snažili představit příběhy jednotlivých postav, ale u některých bohužel selhali, až z toho mrazí. Tímto způsobem je tak atmosféra, často dlouze budovaná, téměř vynulována.

Vraťme se ale zpět k tomu, co ze seriálu dělá zapamatování hodnou podívanou. Za zmínku stojí výprava, která zcela věrohodně představila nehostinnost ledové pustiny. Od zamrzlého oceánu až po mrznoucí kilometry ničeho vše působylo nanejvíš autenticky, a dodávalo to seriálu ten správný nádech po celou délku. Co se týče kostýmů, tak je určitě také na co koukat, jelikož byl k výrobě seriálu přizván i Matthew Betts, který působyl jako historický poradce a měl na starosti i výrobu lodí Terror a Erebus (v poměru 1:48).

The Terror: První dojmy z arktické námořnické ságy
 

Jednou z věcí, na které si The Terror zakládal, bylo pomalé budování mysteriózna kolem neznámé nestvůry. Ta se sice objeví nedlouho poté, co příběh započne, ale udrží si svoji identitu pod roužkou tajemství přibližně až do poloviny série. Čím více se seriál blíží ke konci, a čím více řídne skupina přeživších mužů, tím více se příběh soustředí jen na hrstku jedinců, a tím pádem se stává i více emocionálním. Na konec bych ještě zmínil, že seriál byl místy až nečekaně brutální a vyobrazoval všechny nehezké věci přesně tak, jak by asi v realitě vypadaly. To však nebylo na škodu, protože to seriálu dodalo na již zmíněné autentičnosti a syrovosti některých momentů.

Jaký závěr z toho všeho tedy plyne? Pokud vám nevadí pomalejší rozjezd, počet dialogů převládající nad počtem akčních scén a místami lehce slábnoucí atmosféra (spíše v první polovině série), tak by jste seriálu The Terror rozhodně měli dát šanci.

Zdroje: Indiewire, Tvseriesfinale

Naše hodnocení
7/10
Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 0

Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu