Michael Palin in North Korea: Monty Python míří na východ

Michael Palin in North Korea: Monty Python míří na východ | Fandíme seriálům
Zobrazit dalších 7 obrázků
Člen legendárního seskupení komiků zamířil na Korejský poloostrov, aby exkluzivně prozkoumal uzavřenou krajinu a zprostředkoval ji světu zevnitř.

Michael Palin in North Korea je pracovní název pro cestopisnou dokumentární sérii vznikající za obrovského úsilí pro britskou stanici Channel 5. A jelikož Češi cestují světem rádi, neopomínáme vás o ni informovat. Je třeba uznat, že přísnou diktaturou vedená Severní Korea je turisticky těžko rozlousknutelný oříšek a nejschůdnější cesta, jak se do záhadné země podívat, jsou ojedinělé projekty jako tento. Pojďme si jej řádně přiblížit.

BBC spřádá nový dokument kvalit Planety Země
 

Když jsem napsal, že cestopis vznikal za obrovského úsilí, nebylo to tlachání do větru. Filmaři a Michael Palin byli do země vpuštěni po tvrdém dvouletém vyjednávání na nejvyšších diplomatických úrovních. Výsledkem však bylo udělení šokujícího, až nebývale volného vstupu do státu. Palin s průvodním týmem dostali možnost vidět Severní Koreu tak, jak ji viděla jen hrstka lidí ze západu. A navíc s povolením točit.

Sám Palin, televizní veterán a zkušený cestovatel s několika cestopisnými projekty za sebou, zhodnotil ten nejnovější jako příležitost, kterou nemohl odmítnout, a rozhodně se vyplatila: „Místo, které je tak často předním předmětem zpráv, zůstává pro většinu z nás naprostou záhadou. Procestovat ho a dostat možnost nasát atmosféru každodenního života bylo neskutečně vzrušující. Tato návštěva mi otevřela oči a jsem si jistý, že pro ostatní to bude stejné. Ve všech mých cestách kolem světa jsem nezažil takovou fascinaci a smysl objevování, jako tomu bylo na cestě do Severní Koreje.“ Ano, tomu by se dalo věřit.

Pro Channel 5 zajistila výrobu seriálu společnost ITN Productions. Husarský kousek, který se jim touto cestou vyvedl, měl za následek téměř 2100 procestovaných kilometrů od jihu na sever krajiny. Zdokumentovat se podařilo běžný život obyvatel Pchjongjangu i nedostupné přírodní krásy. Filmaři byli svědky historického setkání mezi lídry Korejské lidově demokratické republiky a sousední Korejské republiky. Palin tak mohl zachytit tyto chvíle v autentickém prostředí mezi místními. No a kdyby jsme chtěli dodat seriálu ještě trochu na váze, mnoho ze zachyceného materiálu bylo pro veřejnost zaznamenáváno vůbec prvně.

Nová dokumentární série Explorer: Kdo díly provede?
 

No a zde naše znalosti o velké dokumentaristické události pomalu pohasínají. Do éteru by se měla dostat ještě někdy během roku 2018, a provázejí ji vzrušená prohlášení od zainteresovaných lidí. Guy Davies, člověk z vysílací komise Channel 5, vynáší do nebes Palina jako nejlepšího hostitele cestopisů své generace, a jeho zvídavost a citlivost ho prý dělá ideálním pro cestu, kde se střetne s lidmi dlouho skrývanými před světem.

Will Smith (ne, pouze jmenovec) z ITN Productions zas mluvil o dlouho očekávaném ovoci dvouletého plánování a nezapomněl zmínit význam jejich práce ve smyslu neustálého politického tření mezi KLDR a zbytkem světa. „Tento náhled do životů běžného obyvatelstva v tom, čemu často říkáme “království poustevníků“, nemůže být důležitější.“

Co dodat, vypadá to, že nepůjde o jen tak ledajakou Cestománii

Zdroje: TheHollywoodReporter 

Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 0

Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu