Hra o trůny: Algoritmus předpovídá, kdo 8. řadu nepřežije

Hra o trůny: Algoritmus předpovídá, kdo 8. řadu nepřežije | Fandíme seriálům
Zobrazit dalších 6 obrázků
Zapálený fanoušek seriálu Hra o trůny vytvořil komplikovaný algoritmus, který mu odhalil, na koho mají bílí chodci zálusk.

Připadalo vám někdy divné, že postavy ze seriálu Teorie velkého třesku jsou navzdory svému obrovskému intelektu absolutní nerdi? Někdo tak chytrý se přeci reálně nemůže zajímat o filmy, komiksy a seriály. Ale světe div se, přesně takoví lidé opravdu existují, a jeden z nich se nedávno našel v Bostonu. Konkrétně tu mluvíme o muži jménem Taylor Larkin, počítačovém vědci pracujícím ve společnosti DataRobot. Ten totiž navrhl poměrně složitý a komplexní algoritmus, který mu na základě mnoha nashromážděných údajů z knih i seriálu předpověděl, jaké postavy to mají v osmé a finální řadě seriálu Hra o trůny nejblíže do hrobu.

Hra o trůny: Žebříček 6 postav, které si o smrt říkaly
 

Než svůj algoritmus uvedl do pohybu, musel Larkin důkladně prostudovat okolo dvou tisíc živých i mrtvých postav jak ze seriálu, tak z knižní předlohy, každou z nich důkladně zanalyzovat a přidělit jí všemožné vlastnosti. Algoritmus pracoval například s tím, jakého je daná postava pohlaví, k jakému západozemskému rodu přísluší, kolik je jí let, jakým postavením se pyšní a kolik rodinných příslušníků už jí skončilo pod drnem. I když pro svůj projekt použil takové kvantum informací, veřejnosti odhalil výsledků jen několik. Konkrétně vynechal hlavně vedlejší postavy jako je Brienne (Gwendoline Christie), Tormund (Kristofer Hivju), ser Davos (Liam Cunningham) nebo Samwell Tarly (John Bradley). Pokud se tedy nebojíte, přejděte na další řádky, kde na vás výsledky čekají. Řazeny jsou od smrti nejpravděpodobnější až po tu nejméně pravděpodobnou.

  1. Daenerys Targaryen - 83,77% šance na smrt
  2. Jaime Lannister - 72,91% šance na smrt
  3. Tyrion Lannister - 70,76% šance na smrt
  4. Bran Stark - 66,02% šance na smrt
  5. Cersei Lannister - 60,39% šance na smrt
  6. Jon Snow - 58,99% šance na smrt
  7. Euron Greyjoy - 54,95% šance na smrt
  8. Sansa Stark - 50,28% šance na smrt
  9. Arya Stark - 49,09% šance na smrt
  10. Gendry - 39,87% šance na smrt 

Larkin kromě číselných výsledků přidal i několik zajímavých poznatků, které měly na umístění postav v žebříčku nějaký vliv. Po vyhodnocení algoritmu vyšlo najevo, že rod Targaryenů má v knihách i seriálu celkově největší sklony k úmrtím. To rozhodně katapultovalo Daenerys i Jona o něco výš. Dále Larkin zjistil, že postavy pocházející ze Severu, které v sobě nemají valyrijskou krev, umírají méně často. Automaticky si tak přilepšily. Tato skutečnost jednoznačně pomohla například Arye se Sansou a snížila šance i Jonovi. Co vám ale v žebříčku nepomůže, je jednoznačně věk. Algoritmem se přišlo na to, že čím jste ve Hře o trůny starší, tím víc vám nejspíš někdo jde po krku, což vystřelilo všechny tři sourozence z rodu Lannisterů pěkně nahoru. Oproti většině ostatních hlavních postav jsou totiž výrazně starší. Celý seznam pak vykazuje, že smrt má větší zálusk na mužské postavy, a to v poměru 3 : 2.

Pokud bych měl Larkinův výtvor okomentovat sám, nedovedu ho nijak zpochybnit. Osobně mi ale nejde do hlavy postavení Brana Starka na čtvrté pozici. Pokud bychom se řídili některými proměnnými z předešlých řádků, mluví pravděpodobnost spíše v Branův prospěch. Targaryenskou krev nemá, ze Severu pochází a starý také příliš není. Jediné, co jeho šancím může podkopávat nohy, je jeho pohlaví. Tento faktor ale zase tak velkou sílu mít nemůže, jelikož Daenerys obsadila první příčku navzdory tomu, že je žena. Vidím tedy jedno řešení, a to, že ve hře je i mnoho dalších vlivů, které Brana na čtvrté místo katapultovaly, a Larkin se je jenom rozhodl nezveřejnit. Co si myslíte o algoritmu vy? Věříte vědecké dedukci na základě předchozích událostí, nebo myslíte, že se scenáristé seriálu Hra o trůny nějakým matematickým postupům vyhnou? A pokud je vám ze žebříčku jasné, proč je Bran tak vysoko, neváhejte mě poučit v komentářích. V galerii si můžete zopakovat některá úmrtí z minulých řad.

Zdroje: Digital Spy, DataRobot

Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 1

Michal | 02.06.2018 08:45
Já myslím, že je celkem jasné, proč se bude Noční král snažit zabít Brana. Jako Tříoká Vrána je asi jediný, kdo může přijít na způsob, jak ho zastavit :)
Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu