Star Wars Resistance: Máme důvod se těšit?

Star Wars Resistance: Máme důvod se těšit? | Fandíme seriálům
Zobrazit dalších 6 obrázků
Další seriál z předaleké galaxie k nám dorazí už letos. Je ale důvod se těšit, nebo bychom se spíš měli bát? Článek obsahuje spoilery k finále seriálu Star Wars: Povstalci.

Nový Star Wars seriál, který ponese podtitul Resistance (tedy Odboj), k nám dorazí ještě v tomto roce. Seriál znovu připravuje Dave Filoni, showrunner seriálů Klonové války a Povstalci. Již v obou těchto seriálech nám Filoni předvedl, že je obrovským fanouškem Star Wars, pro kterého jsou příběh i postavy zásadní. I přes to je zde ale několik důvodů, proč se již od oznámení tohoto seriálu mají někteří fanoušci na pozoru. Proč tomu tak je?

Nový seriál nás opět zavede do neprobádaného období, tentokrát mezi Epizody VI: Návrat Jediho (Jediů) a VII: Síla se probouzí. Konkrétně by se měl seriál odehrávat několik málo let před Epizodou VII. A právě zde je první potenciální problém. Většina fanoušků očekávala, že nový seriál se bude odehrávat v období po Epizodě VI. K tomuto názoru ovšem došly na základě otevřeného finále Povstalců, kde se Sabine (Tiya Sircar) a Ahsoka (Ashley Eckstein) po událostech v Epizodě VI vydávají najít ztraceného Ezru (Taylor Gray). Toto otevřené finále přimělo všechny fanoušky se domnívat, že nový seriál se bude točit právě kolem hledání Ezry a možná také prozkoumá zrod Odboje a Prvního řádu. A ano, na události kolem Odboje a Prvního řádu se seriál zaměří, ovšem postavy jako Ahsoka, Sabine ani Ezra nemají být hlavními postavami seriálu. A vzhledem k tomu, že se nový seriál odehrává pouhých pár let před Epizodou VII, přičemž mezi ní a Epizodou VI je mezera 30 let, tak je celkem pravděpodobné, že události s Ahsokou, Sabine a Ezrou už se staly, a tudíž je v seriálu ani nebudeme moct vidět.

Recenze: Star Wars: Povstalci
 

Druhý potenciální problém souvisí také se samotným zasazením seriálu. Jak již víme, seriál se má odehrávat pár let před novou trilogií, a je tedy jasné, že se seriál bude točit především kolem propojování s touto trilogií. Pokud ovšem sledujete současné dění kolem Star Wars, pak víte, že mnohým fanouškům se nelíbila loňská Epizoda VIII: Poslední z Jediů, následkem čehož tato velká část fanoušků na novou trilogií zanevřela. Ať už si myslíte o nové trilogii cokoli, faktem je, že z hlediska přijetí fanoušků na tom zkrátka není úplně dobře, a právě proto se může nový seriál stát pro fanoušky nezajímavým, protože se bude točit kolem nadcházejících filmových událostí, které sklidily (a stále sklízejí) vlnu kritiky.

Jsou toto všechno ale důvody k tomu, abychom se obávali, co nový seriál přinese? Pojďme se nyní na celou situaci podívat z druhé strany. Ano, seriál se bude zaměřovat na propojování s kritizovanou novou trilogií, nicméně právě to dává seriálu prostor k tomu, abychom po jeho zhlédnutí mohli zpětně vnímat novou trilogii v trochu lepším světle. Nevěříte? Pak věřte, že velmi podobná věc už se jednou stala. Vzpomínáte si na Epizody I-III? Tyto prequely si také odnesly svou vlnu kritiky, mezi kterou bylo např. nepříliš dobré přijetí ztvárnění postavy Anakina Skywalkera. Seriál Klonové války se ovšem na Anakina (a také na ostatní postavy z prequelů) pořádně zaměřil, a jeho postavu dokázal udělat mnohem zajímavější. A to nebylo všechno. Klonové války dokázaly viditelně prokreslit všechny důležité události v prequelové trilogii a nedá se zpochybnit, že po zhlédnutí Klonových válek se na prequelovou trilogii člověk dívá ještě v lepším světle.

Může tedy něco podobného zvládnout i seriál Resistance? Určitě ano. Jednou z možností, jak toho docílit, je např. kapitánka Phasma (Gwendoline Christie). Phasma je postava, která vypadá neskutečně zajímavě, ale v nové trilogii byla zcela nevyužitá. Seriál Resistance tak může tuto nevýhodu otočit ve svůj prospěch a výrazně se na Phasmu zaměřit, což by následně změnilo náš pohled na tuto postavu ve filmech. A takovýchto možností má nový seriál samozřejmě mnohem víc.

Na své si u tohoto seriálu přijde i nový styl animace. Víme totiž, že na rozdíl od předchozích seriálů bude Resistance nikoli 3D animovaný, nýbrž 2D animovaný. Leckdo to může brát jako velký krok zpátky v oblasti animace a nebýt z toho kdovíjak nadšený. Na druhou stranu si ale musíme uvědomit, že 3D animace u Povstalců byla již od začátku více či méně kritizována kvůli tomu, že kvalitě Klonových válek se nemohla rovnat. Jedním z důvodů „méně kvalitní animace“ byl samozřejmě menší rozpočet. A právě to je možná jeden z důvodů, proč se tvůrci rozhodli sáhnout po 2D animaci - přestože se může někomu zdát 2D animace už trochu zastaralá, tak paradoxně pomocí ní mohou tvůrci přijít s lepším grafickým zpracováním, protože není tolik nákladná, jako kvalitní 3D animace. Takže kdo ví, možná 2D animace nakonec příjemně překvapí.

A co postavy Ahsoky, Sabine a Ezry, o kterých byla řeč? Jak již bylo řečeno, vzhledem k časovému zasazení seriálu určitě nemůžeme čekat pokračování událostí, které završily seriál Povstalci. Byl bych ale velmi překvapen, kdyby Dave Filoni na některé z těchto událostí v novém seriálu vůbec neodkázal. Jak totiž z předchozích dvou animovaných seriálů víme, Dave Filoni velice rád propojuje seriály jak s filmy, tak i se samotnými seriály navzájem. Přestože tedy přímé pokračování a přímou návaznost na Povstalce nedostaneme, tak je podle mě stále velká šance, že nový seriál nám dříve či později nějakým způsobem odhalí, co se s našimi hlavními postavami mohlo ve velkém mezičase stát.

Jak tedy sami vidíte, důvodů pro a proti je na obou stranách celkem dost. Zmíněné obavy jsou podle mě vzhledem k současné situaci určitě na místě, na druhou stranu má ale seriál určitě šanci přinést něco dobrého a bylo by hloupé soudit nyní seriál, na který jsme ještě nedostali ani pořádný trailer.

Co si o celé situaci myslíte vy? Má podle vás nový seriál dobrý potenciál, nebo mu naopak může blízké spojení s novou trilogií přitížit? Dejte nám vědět v komentářích. Na závěr se můžete podívat na zmiňované otevřené finále seriálu Povstalci.

 

Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 0

Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu