Živí mrtví: 11. díl 9. řady přeskakuje mezi komedií a tragédií

Živí mrtví: 11. díl 9. řady přeskakuje mezi komedií a tragédií | Fandíme seriálům
Zobrazit dalších 9 obrázků
Jak napravila nová epizoda reputaci nové řady? 

Pokud jste se stali pravidelným čtenáři mých skromných minirecenzí, všimli jste si, že poslední dvě epizody tohoto seriálu jsem s těžkým srdcem zkritizoval. Musím vám ale říci, že v této písničce dnes pokračovat...nebudeme! Místo zklamání totiž tentokrát dorazilo nadšení. Epizoda je rozdělena na dvě příběhové linky, které se od sebe krom časového zasazení odlišují i žánrem. První je totiž čistokrevná pohodová komedie a druhá zase hraje na dobře známou dramatickou notu. O čem tyto linky vyprávějí?

POZOR! Spoilery!

První linka pokračuje v nakousnutém sporu mezi hrdiny z Hilltopu a Šeptači. Vůdkyně těchto záporáků požaduje svoji vězněnou dceru zpět, což s sebou přináší nemálo komplikací. Díky tomu také příjemně překvapí druhá linka, která si naopak s osudy postav nijak neláme hlavu. Tamní hrdinové z Království se v čele s králem Ezekielem totiž chystají na znovuspojení všech komunit a jak lépe oslavit tuto senzaci než kulturní vložkou – filmem. Proto se tyto postavy vydávají do kina za honbou pro žárovku do projektoru a ať už to zní jakkoliv praštěně, jedná se o velmi slušnou porci zábavy i s ponaučením na závěr. Nevěříte? Čtěte!

Tato výše nakousnutá odlehčená linka je totiž přesně to, co seriál dlouhou dobu postrádal. A zvlášť předešlé epizody. Krásně upozorňuje na fakt, že dokonce i v apokalypse člověk nesmí stále myslet na umírání a musí si především užívat života, i když celý svět šel dávno do kopru. Proto stojí za to nastavovat krk i kvůli hloupé součástce do projektoru, aby si skupina lidí mohla toto moudro připomenout a na vlastní kůži ho prožít. Tomu také sedí odlehčená až komediální atmosféra, která ukazuje hrdiny v dost netradičním, leč stále velmi lidském a sympatickém světle. Komu by ale vyznění této linky nesedlo, dočká se svého.

Na druhé straně barikády totiž operujeme na zcela jiném písečku, kde se doslova hraje o lidské životy, tentokrát ve velmi vážném pojetí i situaci. Celá tato linka krásně tlačí jednotlivé hlavní postavy do těžkých situací, aby se tak naplno projevil nebo posunul jejich charakter. Tím nám více přirůstají k srdcím, což platí především u záporačky Alphy. Ta zde má konečně pořádný prostor pro nějaký výraznější moment spojený s jejím hereckým talentem, který rozhodně stojí za uznání. Chválám tvůrců sice její kvality stále nedosahují a bojím se, že jich ani nikdy nedosáhne, přece jenom má tato postava mnoho co nabídnout.

A to zde tvůrci předvádí na konkrétních případech. Konečně tuto nevídanou a podivínskou postavu vidíme v plném rozhledu a je stavěna do opozice hned proti několika postavám, dokonce i ze svých vlastních řad (scéna s miminkem poslouží jako příklad vůbec nejlépe, ale nechci více prozrazovat). Tyto momenty konečně v plné síle ukazují, čeho všeho je schopná, díky čemuž se z ní během několika málo minut stal další silný charakter. A těch v tomto seriál začíná pomalu ubývat, takže další pomocnou ruku rozhodně uvítám.

Podtrženo sečteno, dočkali jsme se neočekávaně svěží epizody, kterou rozhodně chválím za její přístup k materiálu, kdy se nebála přeskakovat z jednoho žánru do druhého, ale navíc i za to, že mi tento přístup nepřipadal nikterak rušivý ani obtěžující. A zároveň se nemohu dočkat, co přinese budoucnost. Jak se nová epizoda líbila vám? Níže skoukněte přiložený trailer na příští epizodu, která se nadále poveze na dramatické vlně a vyhrocených momentů zřejmě bude přibývat. Rozhodně začíná jít do tuhého. 

Naše hodnocení
8/10
Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 0

Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu