Vyškrtávání postav, mazání historie a politická korektnost: Kam až to zajde?

Vyškrtávání postav, mazání historie a politická korektnost: Kam až to zajde? | Fandíme seriálům
Zobrazit další 1 obrázek
Čeho se v Hollywoodu ještě dočkáme? Kdo bude další? Hříšníci, třeste se!

Poslední roky, zejména tedy od vypuknutí kauzy Me Too, pozorujeme ve Spojených státech neblahý společenský jev, který pomaličku prosakuje i do Evropy. Přehnaná politická korektnost usiluje o nastolení ideální společnosti. Té se snaží dosáhnout prostřednictvím zvláštního nástroje - každou anomálii prostě vyškrtne. Jako by nikdy neexistovala. Zarážející. Když byl Kevin Spacey obviněn ze sexuálního obtěžování nezletilých chlapců, nejen že byl okamžitě vyhozen ze seriálu House of Cards, kde ztvárňoval ústřední roli, ale byl dokonce krátce před premiérou vyškrtnut i z filmu Všechny prachy světa, kde byl nahrazen Christopherem Plummerem. Scény s ním se musely prostě přetočit. 

Jako jedna z mála se loni Spaceyho zastala oscarová herečka Judi Dench, kterou situace v Hollywoodu zarazila a okomentovala to celkem trefně: "V žádném případě nemůžu souhlasit s tím - ať už udělal cokoliv - že ho začnete vystřihávat z filmů. Vrátíme se do historie a každého, kdo se v nějakém ohledu choval špatně, porušil zákon nebo jinak šlápl vedle, budeme vystřihovat? Budeme je vytlačovat z našich dějin?" vznesla otázku do pléna.

Když se teď zaměříme na seriál Simpsonovi, minulý rok vytlačila politická korektnost ze scény postavu indiského obchodníka Apua. Jeho vyškrtnutí sice ještě nebylo tvůrci potvrzeno, vše ale nasvědčuje tomu, že se tak stane. Jistou část společnosti prostě pohoršuje. A teď? Hodí přes palubu Jacksona! Přitom ještě před několika měsíci se Matt Groening chlubil tím, jak mu tehdy sám zpěvák volal. Psali jsme ZDE.

Bez ohledu na to, zda se Jackson dopouštěl zneužívání dětí, je nasnadě otázka: Skutečně budeme nepohodlné osobnosti prostě vyškrtávat z historie? Vážně dojdeme tak daleko? O kolika vládcích se dnes učíme, oslavujeme jejich činy a přitom z učebnic dějepisu víme, že týrali své ženy, dopouštěli se chladnokrevných vražd, zabíjeli členy své rodiny. Zvrhlí filozofové, herci, spisovatelé, kteří trpěli úchylkami... Proč teď? Proč tak najednou? Nejsou snad i negativní společensky škodlivé jevy plnohodnotnou součástí našich dějin? 

TOP 5 seriálů, které by dnes byly politicky nekorektní (a proč)
 

Poměrně hezky se k tématu politické korektnosti nedávno vyjádřil Petr Kolečko, scenárista politicky nekorektního Mostu!"Já rozhodně nerespektuju současný sklon k té korektnosti, to prostě odmítám na tohle přistoupit, odmítám přistoupit na některé mediální interpretace některých světových jevů. Myslím, že tohle nejde. Hranice humoru není. Ze všeho se dá dělat sranda. Už jsem napsal i komedii o rakovině a navíc se říká, že do dobré komedie patří smrt. Já si opravdu myslím, že kultura toho humoru a té korektnosti by se měla někam posunout. Hlavně věci, co k nám přichází od kolegů ze Spojených států, to je neakceptovatelné. Třeba to, že se každá blbost nazve rasismem, tomu rasismu jen pomáhá. Stejně tak je to se sexuálním obtěžováním. Já to prostě nechápu, jak jsme se do téhle situace mohli dostat a ten Most! je přesně o tom. Je to o snaze pojmenovávat věci normálně," vysvětlil scenárista. "Vadí mi ta bublina kolem toho. To nálepkování. Zdravý rozum by měl občas zvítězit," dodal.

Příkladů, na kterých lze demonstrovat absurditu trendu politické korektnosti, je mnoho. Třeba to, že překopali dětský seriál Lokomotiva Tomáš, aby byl rasově a genderově vyrovnaný, nebo vyhazov Roseanne Barr ze seriálu Roseanne, protože na svém Twitteru udělala rasistický vtip, který se jí tak úplně nepovedl. A nebo kritika Přátel za jejich sexističnost! Také nám je stáhnou z vysílání? Za pár let se to klidně může stát. A to se pohybujeme jen v rovině seriálů...

Znovu se tedy na konci našeho zamyšlení ptáme - kam až tohle zajde?

Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 0

Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu