Hra o trůny: Tvůrci adresují díry v logice ze 7. řady

Hra o trůny: Tvůrci adresují díry v logice ze 7. řady | Fandíme seriálům
Zobrazit další 3 obrázky
Předposlední sezona fantasy eposu se setkala s kritikou od fanoušků. Co na ni s odstupem říkají tvůrci?

Seriálový fenomén v současnosti sklízí ostrou kritiku od diváků za to, že je vývoj strašně uspěchaný. Jak (a zda) to budou tvůrci hájit se teprve dozvíme, nicméně není to tak dlouho, co podobné kritice čelila předchozí řada. Na tehdejší fanouškovské stížnosti scenáristé odpověděli.

Hra o trůny se jak v knižní, tak seriálové formě vždy nesmírně pyšnila faktem, že je tím nejtvrdším a nejrealističtějším fantasy všech dob. Po fiktivní zemi Westerosu se možná prohání ledoví zombie a obrovití draci, do popředí příběhu ale spisovatel George R. R. Martin a showrunneři David Benioff a D.B. Weiss vždy stavěli hlavně politické intriky a tvrdý středověký život. Reálné pojetí samozřejmě platilo i pro cestování. Kontinent přibližně stejně velký jako Afrika totiž na koni nebo v povoze za pár dní opravdu nepřejedete. Po dobu prvních šesti sezon seriál geografická pravidla svého světa více méně dodržoval, od začátku 7. řady si ale dlouholetí fanoušci začali všímat, že postavy se po mapě téměř teleportují a jejich zběsilé přesuny nedávají se zavedenými pravidly příliš smysl. Tvůrci tento problém nikdy přímo neadresovali, premiéra 8. série je ale nejspíš nabudila a na téma logických děr se rozpovídali.

Hra o trůny: 10 zajímavostí o Západozemí, které vám seriál nepoví
 

Problém se rozhodli vysvětlit dva ze scenáristů, Bryan Cogman a Dave Hill, a podle nich fanoušci celou situaci malinko dramatizují. Cogman říká: „Vědomě jsme se rozhodli události trochu uspíšit. Klidně doma seďte a propočítejte, kolik času by zabralo dostat se z bodu A do bodu B a říkám vám, že přesně ten samý čas uběhl i v seriálu.“ Hill svého kolegu podpořil následovně: „Bylo toho tolik, co jsme museli připravit pro nadcházející finální sezonu, že jsme prostě některé věci v jednotlivých epizodách popohnali. Hodně vystřiženého času si většina diváku ani nevšimla. Mohli jsme dát do rohu malou tabulku s nápisy jako „O tři týdny později“, ale neudělali jsme to. Když jsme toho měli na rukou tolik, trochu jsme prostě švindlovali. V 8. řadě jsme nad časovou logikou strávili delší dobu.

Co se tedy pánové nejspíš snaží říct je, že sezona na papíře smysl dávala a časově byla doladěná. Aby se ale všechno vlezlo do sedmi epizod, museli sem tam něco vystřihnout a dlouhé cestování přeskočit. Neznamená to, že na něj nedošlo, jenom nám ho prostě neukázali. Jinými slovy leží chyba spíše ve střihu než ve scénáři. Uvidíme, co nám tvůrci řeknou ke stížnostem, které mají fanoušci k sérii osmé, kde už se podle mnohých nezkracuje jen cestování po mapě, ale především přirozený vývoj jednotlivých postav.

Zdroj: Collider

Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 1

Tomosaurus | 17.05.2019 11:32
Niečo v štýle že sme nemali čas rozoberať každý charakter jednotlivo lebo to žere čas a oni toho chcú tolko povedať. Tak trošku švindlovali. Nie. Lenivosť si treba priznať nie ju ospravedlňovať.
Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu