Živí mrtví: Podle soudu produkce přispěla ke smrti kaskadéra a má platit mnohamilionové odškodné

Živí mrtví: Podle soudu produkce přispěla ke smrti kaskadéra a má platit mnohamilionové odškodné | Fandíme seriálům
Soud se přiklonil na stranu pozůstalých.

V létě 2017 došlo při natáčení seriálu Živí mrtví v Atlantě k nepříjemné události. Mladý ale zkušený kaskadér John Bernecker během nácviku kaskadérského kousku spadl z výšky více než šesti metrů na betonovou podlahu, což způsobilo vážná poranění hlavy a následně smrt. 

Rodiče Berneckera pak podali na stanici AMC a produkční společnosti žalobu, která tvrdila, že zanedbala vlastní bezpečnostní protokoly, což vedlo ke smrti třiatřicetiletého Johna. Soud proběhl v prosinci 2019 s tím, že rodičům Berneckera bylo přiznáno odškodnění ve výši 8,6 milionů dolarů.

Nicméně je na místě zmínit, že samotná AMC byla zbavena všech obvinění, za viníky byly označeny produkční společnosti TWD 8Stalwart Films v jejichž případě porota potvrdila, že zanedbaly své povinnosti při zajištění bezpečnosti práce.

Samotné soudní sezení trvalo šest dnů, kdy byli vyslechnuti svědci a předloženy důkazy a to i v podobě záznamu nehody, kdy byl studován snímek za snímkem, rozhodnutí porotě zabralo další dva dny. 

Právník Berneckerových Jeffrey Harris dodal, že doufá, že toto rozhodnutí soudu povede k tomu, že se zvýší bezpečnost práce v seriálové a filmové branži a předejde se tak tomu, aby další rodina musela čelit podobně tragické události. 

AMC pak vydala následující prohlášení:

"V tomto případě není vítěz ani poražený, byla to hrozivá a tragická nehoda a náš hluboký soucit dál míří k rodině a přátelům Johna Berneckera. Natáčení Živých mrtvých je bezpečné a zvládá plnit nebo dokonce překonávat standardy [filmového a seriálového] průmyslu a pravidla, která jsou spojena s kaskadérskými kousky a jejich bezpečností. Tak tomu bylo v případě produkce našich deseti řad a více než 150 epizod a je tomu tak i dnes, ačkoliv došlo k této velmi smutné a ojedinělé nehodě."

Jak bylo řečeno, porota souhlasila s tím, že přímo AMC vinu nenese, ale usoudila, že další subjekty ano a to konkrétně 15 % viny spadá na produkčního manažera Toma Luse, 10 % viny na pomocného režiséra Jeffa Januaryho, 4 % viny na koordinátora kaskadérů Montyho Simonse, produkční společnosti Stalwart Films a TWD 8 pak mají vinu 40 %, respektive 25 % a na samotného Berneckera připadá vina 6 %.

Nezbývá než doufat, že tento incident opravdu povede k většího bezpečnosti práce, protože to není jediný případ z posledních let, kdy k něčemu takovému došlu (na natáčení Deadpoola 2 se například zabila kaskadérka). 

Zdroj: Variety

Přidat na Seznam.cz

Komentáře 8

Rak Mrak | 18.01.2020 23:49
Dávat život člověka do procent, aby bylo vidět, kdo za to může je smutné
Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu