Prezident v pořadí: Netflix se podřídil tureckým cenzorům a stáhl kontroverzní epizodu

Prezident v pořadí: Netflix se podřídil tureckým cenzorům a stáhl kontroverzní epizodu | Fandíme seriálům
Netflix
Zobrazit dalších 12 obrázků
Tureckým úředníkům se nelíbilo, že je prezident znázorněn jako padouch.

Nestává se to úplně výjimečně. S ohledem na komplikovanou geopolitickou situaci se prostě přihodí to, že v některých zemích nejsou úřady (a někdy ani běžné obyvatelstvo) nadšení z určitých filmů, seriálů nebo dokumentů, protože nezobrazují nějakou tamější osobnost nebo události podle jejich představ. 

Netflix zveřejnil seznam projektů, které byl nucen z politických důvodů odstranit ze své knihovny
 

S tím se v minulosti několikrát potýkal i Netflix, který tak v některých státech jednoduše zablokoval přístup k některým projektům nebo jejich určitým epizodám. Podobně jako nyní v případě seriálu Designated Survivor/Prezident v pořadí.

Turečtí cenzoři totiž nebyli spokojeni s tím, že turecký prezident byl v jedné epizodě znázorněn jako padouch. A byť šlo o fiktivního politika, tak z toho jednoduše úředníci nebyli nadšení a hlasitě se ozývali. Netflix tak v tomto případě lidově řečeno stáhl "ocas mezi nohy" a daná epizoda v Turecku není dostupná:

"S ohledem na požadavek tureckých cenzorů jsme odebrali jednu epizodu Prezidenta v pořadí z Netflixu a to pouze v Turecku, abychom vyhověli tamějšímu zákonu," vydal Netflix ve čtvrtečním prohlášení, s tím, že ve zbytku světa bude sedmá epizoda druhé řady nazvaná Family Ties dál k vidění.

Jde o desátý případ toho, kdy Netflix vyhověl stížnostem některých autorit a v určité zemi zablokoval obsah, aby nevyvolával zbytečný poprask, což je pochopitelné s ohledem na to, že nechce rozčílit politické činitele, kteří by pak mohli působení Netflixu v daném státě poměrně slušně zkomplikovat. 

Na druhou stranu je nutné zmínit, že Turecko by spíše asi mělo zapracovat na zlepšení image svého skutečného prezidenta Recepa Tayyipa Erdoğana, který je dlouhodobě obviňován z diktátorských choutek a prohřeškům proti lidským právům, než aby si lámalo hlavy s tím, jak je znázorněn fiktivní prezident v seriálu...

Zdroj: Variety

Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 0

Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu