Kolik bere John Snow aneb astronomické seriálové platy

Kolik bere John Snow aneb astronomické seriálové platy | Fandíme seriálům
Na televizní obrazovky míří dražší a dražší seriály, které na zajímavé výplaty lákají už i hollywoodské hvězdy.

Mluvili jsme o tom už v den, kdy jsme Fandíme Seriálům otvírali – Seriály už dávno nejsou druhořadá liga. Ba naopak. Rozpočty rostou, počet dílů se zmenšuje a filmaři mají, na rozdíl od hollywoodské filmové produkce, vyprávět za dobré peníze zajímavé příběhy o zajímavých postavách. Herci, kterým chybějí pořádné filmové role, se rádi přijdou vyřádit do televize, když zjistí, že už se nemusí upsat na deset let, ale leckdy stačí natočit třeba desetidílnou minisérii. Za tu dostanou filmový plat, užijí si kvalitní scénář a dost možná stráví méně času šaškováním po různých propagačních akcích.

Jak k tomuhle stavu anglicky mluvící televizní svět dospěl? Podle The Hollywood Reporteru v současnosti připravuje hranou tvorbu zhruba 50 různých subjektů (televizních stanic a VOD služeb). Jen příští rok bude uvedeno asi 500 různých anglicky mluvených seriálů či minisérií. Po hercích je tedy poptávka a ceny jdou nahoru. Produkce zároveň potřebují svoje série v rámci obrovské nabídky nějak zpropagovat, takže mít v čele známou tvář se vyplatí.

Kupříkladu Dwayne Johnson dostává za jednu epizodu Hráčů jako herec a producent 450 000 dolarů. To je asi o 200 000 dolarů víc, než by dostala za stejnou roli obyčejná seriálová hvězda. Šéf HBO vysvětluje, že se to s přehledem vyplatí. Natočit jednu řadu (10 epizod) seriálu vyjde na zhruba na 30-35 milionů, marketing stojí dalších 20-40 milionů. To máte až 65 milionů dolarů za rok. Připlatit 2 miliony je tedy legrace, zvlášť když za ty dva miliony dostanete do každé upoutávky a na každý plakát The Rocka, jednoho z nejpopulárnějších herců současnosti, který má navíc jenom na Instagramu přes 70 milionů věrných followerů, kteří s chutí hltají jeho propagační zprávičky.

Obrovské výplaty jsou možné jedině v rámci obrovských rozpočtů. Tu a tam se samozřejmě nějaký drahý seriál objevil na kabelovce už předtím, ale definitivně podle hollywoodských analytiků nastartoval trend nákladných seriálů Netflix, když v roce 2013 zaplatil 100 milionů za dvě řady House of Cards. Jen letos online půjčovna do původního obsahu investuje 6 miliard dolarů. Mimo jiného Netflix zaplatil 40 milionů za DVA (!) komediální speciály Chrise Rocka a už dříve jsme mluvili o tom, že první řada The Crown vyšla na 130 milionů za 10 epizod a Get Down Buze Luhrmanna za 12 epizod vyplázne dokonce přes 190 milionů.

Na Amazonu chystá seriál oscarový režisér David O. Russell, který dostal podle různých zdrojů rozpočet 7-10 milionů na epizodu. Zatím se chystají dvě řady, vždy po osmi epizodách. A stejná společnost zaplatila také 70 milionů za novou (osmidílnou sérii) od Matthew Weinera, autora veleúspěšných Mad Men. A teď už pojďme na pár zajímavých výplat, které z časů hojnosti vzešly:

Nejlépe jsou na tom stále hvězdy zavedených seriálů, které se vysílají už dlouho. Ústřední trojici Teorie Velkého třesku vydělává milion za epizodu. Seriál má navíc nějakých 24 dílů do roka, takže tuhle výplatu hned tak někdo netrumfne. Kaley Cuoco, Jimu Parsonsovi i Johnnymu Galeckimu navíc končí smlouvy, takže platy nejspíš ještě porostou. Ústřední pětice ze Hry o trůny (Peter Dinklage, Kit Harington, Emilia Clarke, Lena Headey a Nikolaj Coster-Waldau) se spojila při vyjednávání a každý dostanou 1,1 milionu za každou epizodu sedmé a osmé řady seriálu, kterou natočí. A dobře jsou na tom i největší tahouni The Walking DeadNorman Reedus a Andrew Lincoln dostávají za sedmou a osmou řadu 550, respektive 650 tisíc za epizodu.

Jak jsou na tom nové seriály? Jonah Hill a Emma Stone dostanou každý 350 000 dolarů za jednu epizodu amerického remaku seriálu Maniac. Série bude mít deset dílů. Meryl Streep si mohla říct o luxusních 825 tisíc za každou epizodu The Nix, chystané novinky J.J. Abramse. Robert De Niro na tom není o moc hůř, když dostane za zmiňovanou show Davida O. Russella 750 tisíc dolarů za díl. Jak už jsme říkali, dílů se chystá prozatím 20. A stěžovat si nemůže ani Kiefer Sutherland, který dostává 300 tisíc za každý díl seriálu Designated Survivor, což je největší výplata, jakou kdy dostal herec v první řadě seriálu na veřejně vysílané stanici. Schváleno je plných 22 epizod.

Malá poznámka na závěr: U služeb, které si svůj obsah distribuují celosvětově samy (VOD, HBO…) jsou výplaty vyšší částečně také kvůli tomu, že herci dostanou zaplaceno jednou a dost, zatímco u seriálů z veřejně vysílaných stanic si hvězdy mohou přijít na další peníze, když je seriál reprízovaný na jiných stanicích.

Zdroje: THR, Deadline

Přidat na Seznam.cz

Komentáře 1

Filmboy | 22.11.2016 04:25
To neni John, ale Jon.
Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu