Rod draka: Po dlouhém čekání je Hra o trůny zpátky – připravte se

Rod draka: Po dlouhém čekání je Hra o trůny zpátky – připravte se | Fandíme seriálům
HBO
Zobrazit dalších 37 obrázků
Už dnes v noci HBO nabídne další příběh ze Západozemí. Přinášíme shrnutí všech klíčových informací.

Nový seriál ze světa Hry o trůny, Rod draka (House of the Dragon) má premiéru v noci na zítřek, ve 3 hodiny ráno středoevropského času. Pokud vše na HBO Max bude probíhat stejně, jako před lety na HBO Go, měli bychom od té chvíle mít u nás ve střední Evropě novou epizodu k dispozici. Co nás ale vlastně čeká?

Pro HBO je Hra o trůny stěžejní značkou. Původní seriál je dodnes zdaleka tím nejsledovanějším, co kdy stanice vyrobila. Fantasy epos dokázal sám o sobě zásadním způsobem navýšit počet předplatitelů. V době široké televizní nabídky je otázkou, zda se ještě někdy libovolnému seriálu povede takhle široký zájem po celém světě zopakovat, nicméně HBO se minimálně snaží o to, aby zájmu veřejnosti napomohlo.

Novinka stála skoro 200 milionů dolarů, což znamená téměř 20 milionů na epizodu. U závěrečné řady Hry o trůny to bylo v průměru 15 milionů na díl. Navzdory inflaci a nákladům na covidová opatření mohou tedy diváci očekávat přinejmenším obdobnou úroveň vizuálního spektáklu, na jakou byli zvyklí na konci Hry o trůny – nebudeme se znovu vracet ke skromným počátkům.

Plány pro natáčení nového seriálu začaly ještě před koncem toho původního. O pozici ve vysílání soupeřila celá řada projektů, z nichž nakonec vyšel vítězně Rod draka. Připravují jej Ryan Condal a Miguel Sapochnik, přičemž Sapochnik jako režisér pracoval na původním seriálu a Condala si vybral sám George R.R. Martin, autor celého fiktivního světa. Martin pomáhal Condalovi připravit námět a dál se podílí na tvorbě seriálu jako takového.

Rod draka se opírá o konkrétní historické období Západozemí, popsané v knize Oheň a krev (Fire and Blood), v níž se Martin věnuje historii rodu Targaryenů. Autoři tak měli dopředu pevně danou osnovu příběhu a případní zájemci si mohou dohledat, jak všechno dopadne. V tuhle chvíli nicméně neznáme detaily. Kniha je pojatá jako poměrně stručný historický záznam, často podaný očima konkrétních účastníků událostí, kteří měli nepřesné informace nebo zkreslený pohled na věc. Seriál vyobrazí, jak se všechno stalo ve skutečnosti i se všemi detaily, jako jsou zásadní rozhovory za zavřenými dveřmi nebo myšlenkové pochody jednotlivých klíčových aktérů.

Děj začíná zhruba 200 let před událostmi Hry o trůny. V té rod Targaryenů reprezentovala především mladá Daenerys, dědička trůnu, která se po převratu musela schovávat v cizině. Targaryeny jsme poznali jako zdegenerovaný rod, který přišel o svou moc, slávu i majestátní draky. Rod draka nám ukáže vrchol Targaryenů v Západozemí a počátek jejich konce. Tvůrci sérii srovnávají s obdobím těsně před pádem antického Říma. Mocný dračí rod přišel do Západozemí po pádu své původní domoviny zhruba před 300 lety a rychle si ji podmanil pod nadvládou Aegona I., řečeného Dobyvatele. Ten sjednotil sedm samostatných království pod svou vládu a započal novou éru.

Aktuální příběh začíná v době, kdy vládne Viseris I. (Paddy Considine), pátý targaryenský král na trůně Západozemí, vybraný jako nástupce svého dědečka Jaehaeryse I., pod jehož vládou v zemi dlouhá léta panoval mír a prosperita. Viserys je rozsáhlým koncilem zvolený pro svou laskavost a vzdělanost a Západozemí mu není lhostejné. Příběh o pokojné vládě by však nebyl příliš zajímavý, a tak se přes veškeré dobré úmysly nad královstvím stahují mračna. 70 let blahobytu a míru v mocných rodech nashromáždily rozpínavou energii, která se dere na povrch. A sám Viseris není dokonalý. Na jednu stranu se chce každému zavděčit, je v něm ctižádost, rád by se zapsal do dějin a zažil osobní tragédii, která jej ovlivňuje.

Potíže eskalují ve chvíli, kdy dojde ke sporu o to, kdo nastoupí na trůn po něm. Dlouhou dobu je jako nástupnice vychovávána Viserisova dcera Rhaenyra. Jenže část pánů si nedokáže představit, že by na trůn dosedla žena. Když se tedy Viseris podruhé ožení s Alicent Hightower a počnou spolu syna, spor o nástupnictví začíná nabírat na síle.

Aby situace nebyla jednoduchá, Rhaenyra a Alicent bývaly v mládí nejlepšími přítelkyněmi. Otec Alicent, Otto Hightower (Rhys Ifans) je králův pobočník (úloha, jakou v původním seriálu plnili Ned Stark či Tyrion Lannister), který se snaží usměrňovat politiku k obrazu svému a bojí se toho, aby nárok na trůn nevznesl Daemon Targaryen (Matt Smith), králův impulzivní mladší bratr. A aby situace nebyla lehká, na dvoře mají klíčové slovo také Corylys Velaryon (Steve Toussaint), hlava nejmocnějšího a nejbohatšího rodu na kontinentně hned po královské rodině, a jeho manželka Rhaenyss Targaryen (Eve Best), sestřenice Viseryse, která byla přeskočena ve svém nástupnictví, protože byla žena.

Velkým tématem seriálu bude právě nabubřelost patriarchátu a uprostřed toho všeho bude stěžejní roli hrát vztah Rhaenyry a Alicent. Spolu s tím, jak jsou obě vtaženy do generační války, budeme chronologicky sledovat, jak situace vyeskalovala, proto obě postavy hrají vždy dvě herečky. Rhaenyru nejprve ztvární Milly Alcock a následně Emma D'Arcy. Alicent nejprve hraje Emily Carey, potom Olivia Cooke. Zhruba v polovině první řady děj poskočí o deset let kupředu.

Blíží se občanská válka, zřejmě nejkrvavější v historii kontinentu, kterou zásadním způsobem ovlivní skutečnost, že Targaryeni v dané době měli 17 draků a jen v následujících deseti týdnech jich v seriálu uvidíme deset. Draci by měli být rozmanitější a větší, než v původní Hře o trůny a jsou přirovnáváni k zbrani tak ničivé, že o ní lze hovořit jako o nukleární bombě daného světa. Události se budou odvíjet pomalu, ale na konci pozvolného přidávání pod kotlem se rozhoří několik desítek let trvající válka o nadvládu, která z mocného rodu postupně udělá stín, jakým je na začátku Hry o trůny.

Pokud bude seriál úspěšný (a má k tomu potenciál, protože HBO nalilo 100 milionů do propagace, nejvíc ze všech svých dosavadních seriálů – srovnatelný marketingový rozpočet mají jen hollywoodské velkofilmy), ve hře je další řada. Zatím nevíme, čím přesně první řada skončí, ale potenciálně z Rodu draka může být robustní sága ve stylu historické Koruny. Do začátku Hry o trůny zbývá dalších asi 170 let, celkem Targaryeni vládli v Západozemí zhruba 300 let. Popřípadě se tvůrci mohou zaměřit na to, co se stalo ještě před tím. Lze vyprávět příběhy z období před pádem Valyrie, původní domoviny, ze které dračí jezdci do Západozemí přišli. Jde vyprávět příběh o tom, jak Aegon I. kontinent dobýval. Lze vyprávět o pádu Targaryenů v časech povstání Roberta Baratheona. Anebo o čemkoliv mezi tím.

Pusťte si poslední porci upoutávek, mrkněte do galerie na sbírku fotek a plakátů a dejte vědět, jak se vám líbila premiéra.

Foto: HBO

Zdroje: Deadline, Deadline II, Collider,

Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 0

Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu