Hra o trůny: Spravedlnost pro královnu

Hra o trůny: Spravedlnost pro královnu | Fandíme seriálům
HBO
Zobrazit dalších 6 obrázků
V Západozemí se naplno rozhořel konflikt o Železný trůn a došlo k historickému setkání dvou klíčových postav.

Třetí epizoda sedmé série Hry o trůny (Game of Thrones), nazvaná se více zaměřila na některé dějové linky a přinesla tolik očekávané setkání Jona Snowa a Daenerys Targaryen. Zdaleka se nejednalo o jediný zajímavý moment, zrekapitulujte si tak s námi vše důležité, co díl Spravedlnost pro královnu (The Queen's Justice) přinesl.

Hned zkraje jsme byli svědky znovushledání Jona (Kit Harington), který zrovna dorazil na Dračí kámen s Davosem (Liam Cunningham) a Tyrionem (Peter Dinklage). Setkání nesoucí se v přátelském duchu však brzy narušila Missandei (Nathalie Emmanuel) odebráním zbraní. Ještě očekávanější první shledání Jona s Daenerys (Emilia Clarke) pak působilo odtažitým způsobem, kdy ani jeden z nich si nebyl jist, co od druhého může očekávat. Daenerys ho vnímá coby uzurpátora Severu, který před ní odmítá pokleknout a prohlásit ji za pravou královnu všech sedmi království. Jon na druhou stranu vůči ní, coby dceři Šíleného krále, chová opodstatněnou nedůvěřivost a snaží se ji přesvědčit o blížícím se nebezpečí Bílých chodců. To se mu však moc nepodařilo a situace byla Varysem (Conleth Hill) přerušená zrovna ve vyhrocený moment.

Později se ale nakonec podařilo Tyrionovi trochu situaci uklidnit, výsledkem čehož Daenerys povolila těžbu dračího skla. Z jejich soukromého rozhovoru stojí za zmínku narážka na to, co ve čtvrté řadě řekl Barristan Selmy o bratrovi Daenerys, Rhaegarovi, který je Jonovým pravým otcem. Přesněji o něm pověděl, že nikdy neměl rád zabíjení, což bylo v rozporu se vším, co jsme o něm do té doby slyšeli. V podstatě totéž o sobě řekl i Jon, když reagoval na tvrzení Daenerys o tom, že všichni děláme rádi to, v čem jsme dobří.

V krátké scéně jsme pak viděli vytažení Theona (Alfie Allen) z vody a znechucení celé posádky, která přežila Euronův útok v minulém díle. V příštím díle bychom mohli vidět jeho setkání s Jonem a také pokus a odčinění opuštění Yary (Gemma Whelan) pokusem o její záchranu.

Sansa (Sophie Turner) mezitím vzala do svých rukou spravování Zimohradu i celého Severu, přičemž se jí snaží Malíček (Aidan Gillen) zaučit do politiky v jeho podání. Je však vyrušen příjezdem Brana (Isaac Hempstead-Wright) a my byli svědky setkání dvou Starků po opravdu dlouhé době. Shledání bylo ze strany Brana skoro až emocionálně vyprahlé, což byl samozřejmě tvůrčí záměr, následný rozhovor se Sansou na druhou stranu působil možná až moc divně. Bran nyní představuje především nejpravděpodobnější zdroj, ze kterého se Jon dozví pravdu o svých rodičích. Jeho schopnosti pak navíc v budoucnu na škodu určitě nebudou. Obzvlášť zajímavé by bylo, pokud bychom se díky nim opět podívali na nějakou událost v minulosti.

V Citadele byl coby zcela vyléčený propuštěn Jorah Mormont (Iain Glen). Stejně jako minule musím zmínit kvalitní herecké zpracování scény mezi ním a Samem (John Bradley), kdy je při nabídnutí podání ruky ve tváři Jory vidět opravdu uvěřitelná a upřímná radost a vděčnost.

Do Králova přístaviště zatím dorazil Euron (Pilou Asbæk) i se svým dárkem, který Cersei (Lena Headey) přijala spolu s nabídkou sňatku. Málokdo asi věří, že by k němu někdy opravdu došlo, hlavně kvůli podmínce, že k němu dojde až po vyhraní války. Následná pomsta za její zavražděnou dceru byla asi tak sofistikovaná a krutá, jak by divák od postavy Cersei očekával.

Celou epizodu pak zakončila dvojice bitev. Nejdříve jsme viděli útok Neposkvrněných, který sice skončil úspěšným dobytím sídla Lannisterů, vzápětí se ale ukázalo, že se Jaimemu (Nikolaj Coster-Waldau) a Cersei povedlo Tyriona přechytračit. Lodě Neposkvrněných byly zničeny Euronovou flotilou a Jaime, spolu s Bronnem (Jerome Flynn), Randyllem Tarlym (James Faulkner) a většinou Lannisterké armády, mezitím zaútočil na Vysokou zahradu, sídlo rodu Tyrellů. Zde jsme se rozloučili s Olennou Tyrell (Diana Rigg), která zvládla odejít ve větším stylu, než kdejaká jiná hlavní postava a až do posledních chvil si zachovala svoji typickou povahu. Z celého rozhovoru s Jaimem je asi nejdůležitější její přiznání k vraždě Joffreyho, čímž dokázala Tyrionovu nevinnu. To by v Jaimem mohlo přinejmenším zasít pomyslné semínko pochybností o tom, zda by opravdu měl stát na straně Cersei.

Přiznám se, že jsem byl trochu zklamaný zpracováním první bitvy. Chápu neukázání boje o Vysokou zahradu (pořád je to přeci jen seriál s omezeným rozpočtem), na druhou stranu použité CGI při útoku na Casterlyho skálu nevypadalo (v porovnání s tím, co už jsme v seriálu viděli) zrovna nejlépe a spolu s Tyrionovým voice-overem na mě scéna působila jako vystřihnutá z nějakého dokumentu.

I tak třetí epizoda celkově dopadla dobře, přinesla řadu zajímavých scén a navzdory všem očekáváním se zatím konflikt vyvíjí lépe pro Cersei. V nadcházejícím díle, nazvaném The Spoils of War, se část dění bude točit kolem zlata, které bylo ukořistěno na hradě Tyrellů, a které Cersei životně potřebuje na splacení dluhu Železné bance. Níže přidáváme promo.

Jak se nová epizoda líbila vám? Byli jste spokojeni se vším, co se v ní událo?

Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 0

Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu