Hra o trůny: Za Zdí

Hra o trůny: Za Zdí | Fandíme seriálům
HBO
Zobrazit dalších 10 obrázků
Zrekapitulujte si předposlední epizodu letošní série, ať už jste poctivě čekali na oficiální premiéru, nebo jste si v týdnu pustili předčasně uniklou verzi.

Nejnovější epizoda Za Zdí (Beyond the Wall) ve velkém ilustrovala všechno dobré i zlé, co vystihuje aktuální sedmou řadu Hry o trůny (Game of Thrones).

Na Zimohradě se dal naplno do pohybu plán Malíčka (Aidan Gillen) s pravděpodobným cílem rozeštvat proti sobě Sansu (Sophie Turner) a Aryu (Maisie Williams) a vzniklý chaos využít ke svému osobnímu užitku. Plán se zatím zdánlivě daří a mezi oběma sestry došlo v průběhu epizody hned k několika ošklivým konfrontacím. Otázkou je, jak dlouho tahle situace vydrží a jestli se Baelišovi risk vůbec vyplatil. Zatím mu vše vychází jenom díky nevraživosti Sansy a Aryy, kvůli které nejsou s to spolu normálně komunikovat a situaci si vysvětlit. I tak se dá očekávat, že Sansa brzy zjistí odkud se dopis vzal a poté bude jakákoliv minimální zbývající důvěra k Malíčkovi nenávratně pryč. Speciálně Arya ale celou situaci nijak zvlášť neusnadňuje svými ne úplně spravedlivými výčitkami a dost děsivým chováním. Rozhodnutí Sansy poslat do Králova přístaviště Brienne (Gwendoline Christie) a Podricka (Daniel Portman) by se ale ještě mohlo ukázat být fatálním.

Tyrion (Peter Dinklage) si zatím v klidnější scéně promluvil s Daenerys (Emilia Clarke). Nejdříve jí konfrontoval s jejími vzájemnými pocity vůči Jonovi (Kit Harington) a prodiskutovali nadcházející setkání se Cersie (Lena Headey). Tyrion z její strany očekává nějakou lest, ale díky obrovské armádě a drakům na své straně se nezdá, že by si z toho dělal nějak moc velkou hlavu.

Hlavním dějištěm celé epizody pak byla oblast za Zdí, kam se vydala skvadra Jon, Tormund (Kristofer Hivju) Gendry (Joe Dempsie), Jorah (Iain Glen), Berik Dondarrion (Richard Dormer), Sandor Clegane (Rory McCann) a Thoros z Myru (Paul Kaye). Mnoho fanoušků sice mělo výhrady nad způsobem, jakým se dala skupina dohromady a málokomu nepřišla zápletka okolo jejich plánu jako úplná hloupost, ale zároveň asi všichni měli velká očekávání a těšili se na jejich společné dobrodružství za Zdí.

Chvíle byla věnovaná budování vztahů mezi některými postavami v takové míře, jakou to jen současné tempo seriálu dovoluje. Rozprava mezi Jonem a Jorou byla nevyhnutelná, spíš je zvláštní, že k ní už nedošlo při plavbě k Východní hlídce, kdy oba byli několik dní na omezeném prostoru a stejně asi neměli moc co jiného na práci. Slovní pošťuchování mezi Tormundem a Ohařem a jejich krátké rozebrání Brienne bylo, spíše než cokoliv přínosného pro příběh, odpovědí tvůrců na přání fanoušků. Ale jako samostatná zábavná scéna to fungovalo, tak proč ne.

Na samotnou akci si pak nešlo stěžovat. Nemrtvý medvěd byl stylový, hordy zombie pomalu vypadaly lépe než ty z The Walking Dead. Hra o trůny si v tomhle ohledu drží svůj vysoký standard a zase jednou dokazuje, proč je nejpopulárnějším seriálem současnosti. Kdo se ale při akčních scénách stihl na chvíli zamyslet, tak zas tak nadšený možná nebyl. Rychlé přemisťování z místa na místo v epizodě dosáhlo kritického bodu, nad čímž se musel pozastavit snad každý divák. Ať už je to Gendryho super rychlý maraton ke Zdi nebo havrani přenášející zprávy nadzvukovou rychlostí. A kde si sakra Bílý chodci opatřili obrovské železné řetězy na vytažení mrtvého draka z vody? Zároveň se zdá, jako by se tvůrci trochu báli zabíjet jednotlivé postavy. Při sebevražedné misi jsme se rozloučili akorát s Thorosem a haldou bezejmenných komparzistů. Otázkou také je, jestli bylo opravdu nutné strašit s utopením Jona, když je očividné, že jeho klíčová úloha v ději ještě dávno neskončila (obdobná situace, jako s Jaimem ve čtvrté epizodě). Sebeobětování se Benjena Starka (Joseph Mawle) poté působilo zbytečně a, stejně jako v minulé řadě u Blackfishe, jen jako vynucený a nelogický způsob uzavření jedné z dějových linií.

Abyste mě nepochopili špatně, aktuální epizodu jsem si užil a bavila mě, ale řada pochybných scenáristických rozhodnutí kazí její celkový dojem. A není to věc jenom posledního dílu (byť na něm je to nejvíce patrné), ale celé sedmé série. Důvodem toho je snaha všechny postavy posunout rychle v ději a směřovat seriál k blížícímu se konci. Snad ale nadcházející finále trochu přibrzdí a navrátí se zpracováním k dřívějším epizodám. Můžeme v něm očekávat řadu (znovu)shledání při schůzce v Králově přístavišti a Noční král by mohl využít svou novou oživlou hračku. Oficiální premiéru má klasicky v pondělních ranních hodinách, dle výhrůžek hackerů by ale údajně mohlo opět dojít k předčasnému úniku (bližší informace přineseme v samostatné novince).

Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 2

SkiteX | 21.08.2017 21:52
Je to epická jizda, o tom žádná, ale bohužel i na mě tyhle "scénáristické" přešlapy a nedotažené věci bolí, asi jak Jona rány po dýkách od jeho "bratrů z hlídky". Protože jak je řečeno má to svůj standart a je to nejlepší seriál týhle doby, ale...
Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu