Hra o trůny s07e07: Drak a vlk

Hra o trůny s07e07: Drak a vlk | Fandíme seriálům
HBO
Zobrazit dalších 11 obrázků
Finálová extra dlouhá epizoda sedmé série překvapila klidnějším průběhem.

Od finále zkrácené sedmé série Hry o trůny (Game of Thrones) si všichni fanoušci slibovali mnohé. Ošemetná schůzka v Dračí jámě Králova přístaviště, vyhrocená situace na Zimohradě či armáda nemrtvých obohacená o oživeného draka, to vše dalo dohromady recept na velké finále. Shrňte si v následujících řádkách vše, co se na obrazovce ve více než sedmdesát minut událo.

Celá epizoda oproti minulému hektickému dílu značně zpomalila tempo. V kombinací s prodlouženou stopáží tak konečně bylo i více času na pořádné dialogy mezi nejhlavnějšími aktéry i kratší rozpravy mezi těmi vedlejšími. Ještě před velkým setkáním v Dračí jámě jsme tak byli svědky například znovushledání Tyriona (Peter Dinklage) a Podricka (Daniel Portman), po chvíli narušené Bronnem (Jerome Flynn) a jeho typickým humorem, který se sice navenek ani po chvíli nenechal přesvědčit ke změně stran, ale je jasné, že by to nejradši udělal a třeba k tomu i dojde.

Ohař (Rory McCann) si s Brienn (Gwendoline Christie) v podstatě vyjasnili, že jsou nyní na jedné lodi a není mezi nimi žádná zášť. Nebo je přinejmenším spouje společný zájem o osud Aryy. Zkraje státnické schůzky pak Clegane ještě konfrontoval svého nenáviděného staršího bratra Horu (Hafþór Júlíus Björnsson). Fanoušci očekávající tzv. Cleganebowl (označení pro souboj obou sourozenců) opět odešli zklamaní, ale Ohařova výhružka jim dává naději, že se ho v příští série přeci jen ještě dočkáme.

Samotné setkání většiny hlavních i vedlejších postav u Králova přístaviště se neslo podle očekávání v dost vyhroceném duchu. Vysoký počet postav zároveň bohužel způsobil, že na některé z nich nezbyl takřka žádný prostor – například na Varyse (Conleth Hill), Joru (Iain Glen) či Missandei (Nathalie Emmanuel). Úvodní pokus o drsnou výhružku Eurona Greyjoye (Pilou Asbæk) se mu moc nepovedl, jak se později ale ukázalo, jednalo se o část předem promyšleného plánu Cersei (Lena Headey), v němž následoval Euronův údajný zbabělý útěk na Železné ostrovy. Jak později odhalila Jaimemu (Nikolaj Coster-Waldau), ve skutečnosti se vydal do Essosu, odkud do Západozemí přemístí Zlatou společnost, najatou dvacetitisícovou armádu žoldnéřů. Tu chce Cersei použít na znovuzískání ztraceného území a vlivu mezitím, co Daenerys (Emilia Clarke) a spol budou zaměstnáni armádou Nočního krále na Severu.

Tyrion tak znovu ukázal, že mu v poslední době nejde politikaření tak dobře, jako dřív. V minulé řadě vymyslel neúspěšnou dohodu s otrokáři a jeho letošní válečné plány na dobytí Západozemí rovněž nedopadly zrovna nejlépe. Někdo by za to mohl vinit scenáristy a to, jakým způsobem Tyrionovu postavu napsali, ale možná jde skutečně o cílenou snahu ukázat, že královnina pravá ruka není tak mazaná, jak jsme si dlouho mysleli. Ať už je to jakkoliv, Cersei nám naopak ukázala, v jak zkušeného hráče se od počátku seriálu vyvinula, byť její plán počítal s až neuvěřitelnou naivitou a důvěřivostí jejích oponentů. Její soukromý rozhovor s Tyrionem pak díky schopnostem obou herců patří mezi jednu z nejsilnějších scén letošní série vůbec.

Do příští sezony je největší otázkou, zda má plán Cersei vůbec nějakou šanci na úspěch. Přesně jak argumentoval Jaime – ať už na Severu zvítězí kdokoliv, tak hned potom potáhne na jih. Následná výhrůžka smrtí trochu nadnesla, zda se už v letošním finále nedočkáme naplnění věštby a Jaime nezabije Cersei a následně nezemře rukou Hory. Naštěstí se tak nestalo a ve finální řadě tak nadále zůstává živý záporák v podobě Cersei a Jaime konečně dal na vlastní rozum a na vlastní pěst se vydal na Sever. Otázka je, jestli se v pár zbývajících epizodách najde místo na nějaké jeho samostatné dobrodružství nebo děj bude rychle pospíchat dopředu.

Výrazně ve finále dál působil Theon (Alfie Allen). Ne tak při samotném setkání na začátku, ale dost zapůsobil při pozdějším rozhovoru s Jonem či když si vydobyl respekt mezi svojí posádkou. Výprava za záchranou Yary (Gemma Whelan) by pak v poslední řadě mohla ve finální řadě jednu z mála odboček od hlavního příběhu.

Na Zimohradě se rozřešil uměle vyvolaný nesvár mezi Sansou (Sophie Turner) a Aryou (Maisie Williams). Malíčkovi (Aidan Gillen) se konečně ukázalo věčné pletichaření smrtelným. Na jednu stranu je škoda, že jsme ztratili jednu ze zajímavějších (byť záporných) postav, na druhou stranu se to dalo předpokládat. Můžeme samozřejmě polemizovat nad tím, zda by se člověk, který dokázal vyvolat válku mezi největším rody a stát se jednou z nejmocnějších osob v zemi, nechal takovým způsobem zaskočit a neměl žádný záložní plán. Z dějového hlediska ale Malíček asi už žádný další význam neměl, a tak se autorskému rozhodnutí ho zabít divit moc nejde. Rovněž se jedná o jedinou známou postavu, která ve epizodě umřela, což finále v porovnání z těmi z dvou předešlých ročníků dělá o dost klidnější unikát.

Sam (John Bradley) pak po svém příjezdu dopomohl Branovi (Isaac Hempstead-Wright) k pochopení opravdového původu Jona Snowa (Kit Harington). Nahlas tak pronesl některé informace, které už se nějakou dobu veděli, tedy, že Jon je ve skutečnosti legitimním synem Rhaegara Targaryena a Lyanny Stark, což z něj činí pravého dědice Železného trůnu. K tomu jsme se nově podívali na tajný sňatek obou zmíněných a poprvé tak viděli, jak vypadal Rhaegar a dozvěděli se Jonovo skutečné jméno, kterým je Aegon Targareyn. Celý Branův flashback pak byl prostříhán záběry na milostnou scénu Jona a Daenerys, z čehož si řada fanoušků od té doby dělá legraci – přeci jen jsou to příbuzní a mix triumfálního odhalení s krvesmilnou erotickou scénou byl kouzelný.

Na závěr jsme dostali památný moment, kdy armáda nemrtvých konečně dorazila ke Zdi. Dle všech předpokladů použil Noční král oživlého draka z minulého dílu na to, aby prorazil Zdí a dostal se na jih. Velkou otázkou do příští řady je osud Tormunda (Kristofer Hivju) a Berica Dondarriona (Richard Dormer), kteří se v tu dobu zrovna nacházeli na vrcholku. Většina fanoušků nicméně pochybuje, že bych Bericův příběh skončil ve slepé uličce a oblíbený Tormund zemřel mimo záběr, bez šance na hrdinskou smrt.

V letošním finále tak na rozdíl od minulého a předminulého chyběla nějaká vysloveně šokující či nečekaná pasáž. I přesto epizoda přinesla řadu důležitých a skvěle zahraných scén a několik klíčových informací. Především pak takřka vše připravila či nasměrovala na velké finále v podobě osmé řady. Ta bude mít už jen pouhých šest epizod a možná se jí dočkáme až v roce 2019.

Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 2

Spike | 31.08.2017 14:17
Máte tam chybu! Lyanna Mormont není matka Jona ale Lyanna Stark!
Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu