Hra o trůny: Co bylo inspirací pro Vrabčáky, Noční hlídku atd.?

Hra o trůny: Co bylo inspirací pro Vrabčáky, Noční hlídku atd.? | Fandíme seriálům
Zobrazit dalších 13 obrázků
Chytlavý děj seriálu Hra o trůny je v mnohém inspirován historií. Jaké paralely v reálném světě mají Dothrakové, Noční hlídka nebo třeba Vrabčáci?
  1. Kapitola č.1
  2. Kapitola č.2
  3. Kapitola č.3
  4. Kapitola č.4
  5. Kapitola č.5

George R. R. Martin zobrazuje ve fantasy světě Hry o trůny rozmanité kultury a náboženství. Ačkoliv jsou smyšlené, lze najít spoustu podobností s kulturami reálného světa. Spisovatelovu inspiraci z historie jsme ostatně přiblížili už v předchozích článcích u postav, následně u událostí a míst. Na území Sedmi království se setkáváme i s nejrůznějšími typy spolků, organizovaných buď na územním či kulturním základě, nebo podle stejných zájmů. Pojďme se podívat na jejich historické paralely.

Dothrakové a Mongolové

Dothrakové jsou kočovní páni koní, kteří žijí na travnatých pláních Východozemí, zcela mimo Svobodná města. Cestují v seskupeních známých jako khalasar, přičemž vůdce každé skupiny je nazýván khal. K naplnění svých potřeb používají výhradně sílu a donucovací prostředky. Obklopují se otroky a výraz děkuji v jejich jazyce neexistuje. Síla a moc každého khala závisí na délce jeho vlasů. Svou hřívu si ustřihnou, jedině když jsou poraženi.

Mongolové byli etnickou skupinou pocházející z Mongolska a dalších okolních oblastí. Nejednalo se o pospolitý národ, spíše o roztroušené kočovnické kmeny, které sjednotil ve 13. století Čingischán. Svá stáda pásli po stepích, proto se museli často přesouvat. Patřili mezi vynikající válečníky, obsadili přes půl Asie a část Evropy, pod vedením Čingischána dobyli 30 zemí. Vyznačovali se malými hbitými koňmi, lukem a šípy a měli brutální pověst. To od Dothraků opravdu nemá daleko... Velká část zdrojů navíc popisuje, že Mongolové byli přirovnáváni k netvorům a lidským zrůdám, a to nejen kvůli bezprizornímu plenění, ale i kvůli sadistické povaze.

Další kapitola »
Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 1

Jána | 21.05.2018 18:05
Je to Yara Greyjoy a s tím protestantismem se mi to moc nezdá.
Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu