Westworld: Máme svobodnou vůli nebo jsme otroci? Aneb kam kráčí 3. řada

Westworld: Máme svobodnou vůli nebo jsme otroci? Aneb kam kráčí 3. řada | Fandíme seriálům
HBO
Zobrazit dalších 11 obrázků
Tvůrci seriálu se rozpovídali o tom, jaká témata jsou klíčová pro třetí řadu a co můžeme čekat od jednotlivých postav, především od Dolores.
  1. Kapitola č.1
  2. Kapitola č.2

Hloubavý sci-fi seriál Westworld se před týdnem vrátil po dvouleté pauze vrátil na obrazovky. Od druhé epizody nás dělí sotva pár hodin, nicméně, ještě než nám ji HBO naservírujeme, pojďme se zaměřit na to, kam má vlastně třetí řada namířeno. O tom se v souvislosti s premiérou 3. řady rozpovídali v rozhovorech pro Variety, EW a The Wrap tvůrci seriálu Lisa Joy a Jonathan Nolan, stejně jako představitelka Dolores Evan Rachel Wood.

Obecně se tvůrci v seriálu chtěli od začátku zabývat naším složitý vztah s technologií, ale také tématy biochemie, svobodné vůle, uvědoměním si sebe sama a osobní motivací jedince. Jeden ze základních kamenů pro vyprávění hrdinských příběhů položila řecká literatura. Staří Řekové věřili, že jejich osudy ovládají (nebo minimálně ovlivňují) bohové. Dnešní člověk je často přesvědčený o tom, že je svrchovaným pánem svého života. Nicméně, nelze zpochybnit, že naše životy ovlivňuje celá řada vnějších vlivů. Některé jsou na první pohled patrné, jiné jsou nám vzdálenější a vzdálenější, až je vlastně nevidíme. A když je nevidíme, můžeme si být opravdu jistí, že máme svobodnou vůli a jsme pány svého osudu?

V prvních dvou řadách seriálu jsme sledovali chod zábavního parku Westworld, ve kterém správci vodili robotické „hostitele“ v parku jako pimprlata. Lidé byli ve vztahu k robotům jejich bohové. Teď se karta pomaličku obrací. Roboti (androidi) se dostali z parku ven do širšího světa. Na to se mimochodem tvůrci těšili už dlouho a plánovali to už od první řady. Ve vnějším světě spolu s robotickými protagonisty poznáváme, v jaké je lidstvo situaci. Píše se rok 2058 a společnost je daleko sešněrovanější, než si mnozí připouštějí.

Velkým tématem 3. řady je algoritmický determinismus. Westworld byl v prvních dvou řadách často metaforou toho, jak se všichni neustále točíme v kruzích. Teď nalinkovanost lidských životů bude daleko doslovnější. Ve světě seriálu je osud každého člověka ovlivněný superpočítačem Rehoboam. Ten pro každého jedince připravil nejlepší možnou cestu životem a společnost tenhle styl života obecně přijala, jako něco samozřejmého. Jak jsme ale mohli vidět na příkladu Caleba (Aaron Paul), mladého muže, který na konci první epizody pomohl Dolores (Evan Rachel Wood), někteří lidé s nalinkovaným životem úplně spokojení nejsou.

Další kapitola »
Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 0

Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu