Pán prstenů: Prsteny moci – Nejdražší seriál v historii konečně dorazil

Pán prstenů: Prsteny moci – Nejdražší seriál v historii konečně dorazil | Fandíme seriálům
Amazon Prime Video
Zobrazit dalších 43 obrázků
Seriál ze světa J.R.R. Tolkiena je tady. Seznamte se rozmáchlým dílem, které je konečně k vidění na Amazonu.

Příznivci fantastiky zažívají nabité období. Netflix nedávno uvedl Sandmana, Marvel nabízí She-Hulk, na HBO začal Rod draka, za pár týdnů dorazí Andor ze světa Star Wars. A teď je tu Pán prstenů: Prsteny moci (The Lord of the Rings: The Rings of Power), vůbec nejvýpravnější seriál v historii televizní zábavy. Společnost Amazon Prime Video získala seriálová práva na Pána prstenů v roce 2017, po dvouletém vývojovém procesu se novinka začala reálně připravovat. A po dlouhém natáčení, náročné postprodukci a covidových zdrženích je další výlet do Středozemě konečně tady.

Amazon Prime Video uvádí 2. září ve 3 hodiny ráno středoevropského času první dvě epizody. První řada má celkem osm epizod, kdy každá další bude uváděna s týdenním odstupem v noci z pátku na sobotu našeho času. Šéf Amazonu Jeff Bezos je fanda Pána prstenů, a tak se na projektu nešetřilo. Roli hrálo i to, že služba Prime Video chce mít konečně nějaký skutečně výrazný seriál, který diváky přesvědčí, že si službu nemohou nechat ujít.

O Prstenech moci se hovoří jako o nejdražším seriálu, jaký kdy vznikl, ačkoliv se uváděné informace o nákladech liší. Někdy zaznívá, že Amazon chystá do všech chystaných pěti řad investovat celkem miliardu dolarů. Některé zdroje uvádějí, že první řada stála 465 milionů (do téhle sumy ale zřejmě spadá i nákup práv, který vyšel na čtvrt miliardy), jiné hovoří o částce 281 milionů, čistě jako o nákladech první řady. Pokud bychom věřili právě této částce, pak jedna epizoda stála přes 35 milionů dolarů, což by seriál skutečně učinilo tím nejdražším. Dosud byla nejdražší čtvrtá řada Stranger Things, kde jedna epizoda stála 30 milionů. A pro ilustraci, marvelovské seriály stojí zhruba 25 milionů za hodinovou epizodu, Rod draka od HBO zhruba 20 milionů za epizodu. (Více jsme nákladovou stránku Prstenů moci rozebírali ve starším článku).

Jeden z showunnerů, J.D. Payne nicméně uvádí, že částku musíme brát v kontextu. Jako diváci dostaneme osmihodinový film. To je délka zhruba tří Marvel filmů, přičemž tvůrci měli k dispozici asi tolik času, za jaký se stihnou natočit dva Marvel filmy a rozpočet, za který filmové studio svede natočit asi jeden svůj snímek. V tomhle porovnání tak nový Pán prstenů vychází vlastně docela levně.

Série má být skutečně velkolepá. Nemá vůbec působit televizním dojmem, v každé epizodě se máme dočkat rozmáchlých akčních scén. V první řadě je asi 9500 trikových záběrů, přičemž Avengers: Endgama a Infinity War měli dohromady 5500 trikových záběrů. Návrat krále měl pouze 1500 vizuálních efektů.

O velkoleposti seriálu tedy nemůže být pochyb. Ale o čem vlastně seriál bude pojednávat? Autoři seriálu nechtěli na Pána prstenů přímo navazovat nebo mu těsně předcházet. Ani nechtěli pouze ždímat nostalgii. Jejich cílem bylo přinést samostatný příběh zasazený do povědomého světa. Tolkiena a předchozí zpracování jeho díla drží v úctě, avšak zároveň chtěli přinést vlastní příběh.

Amazon má momentálně k dispozici pouze práva na Hobita a Pána prstenů. Z jiných Tolkienových děl čerpat nemůže. Děj Pána prstenů: Prstenů moci je zasazený do tzv. druhého věku, historického období, jež prvním krokům Bilba Pytlíka předchází o několik tisíciletí. Tento druhý věk je popsaný v rámci Dodatků v závěru knihy Návrat krále a příležitostné zmínky o dávné době jsou roztroušené také jinde v textu, nicméně přímo od Tolkiena autoři měli jen hodně hrubou kostru a podstatná část tvůrčího úkolu byla přímo na nich.

Příběh začíná v dobách relativního míru, avšak během druhého věku se stala řada neblahých událostí, které Středozem nasměřovaly do temnoty. V těchto dobách padl Númenor, největší a nejvyspělejší lidské království, jaké kdy v Tolkienově světě existovalo. Mír začal nabírat trhliny, na síle začal nabírat temný pán Sauron, který ukoval prsteny moci, skrze něž chtěl ovládnout lidi, trpaslíky i elfy. Vše nakonec vyvrcholilo utvořením společné aliance tří jmenovaných, která se Sauronovi dokázala vzepřít, tak jak jsme to mohli vidět v prologu filmového Společenstva prstenu. Důležité události druhého věku jsou rozesety napříč několika staletími, avšak seriál si časovou osu pro dramatické účely přizpůsobil a zasadil klíčové události do podstatně kratšího horizontu, aby je všechny mohl spojovat jeden dramatický příběh, jenž bude postupně vyprávěný napříč pěti sériemi.

První recenze úvodních dvou epizod Prstenů moci jsou veskrze pochvalné, tak snad se máme na co těšit.

Série Pán prstenů: Prsteny moci spojují všechny podstatné příběhy druhého věku Středozemě: Ukování prstenů, nástup temného Pána Saurona, epický příběh Númenoru a poslední alianci Elfů a lidí. Dosud diváci na plátně viděli pouze příběh jednoho prstenu. Ale než byl jeden, bylo jich mnoho. Vyprávění začne v čase relativního míru a představí příběh širokého obsazení postav, jak nových, tak i známých, které se musejí vypořádat s obávaným návratem zla do Středozemě.

Showrunnery seriálu Pán prstenů jsou JD Payne a Patrick McKay. Úvodní epizody točí J.A. Bayona. Do jednotlivých rolí zatím byli obsazeni Maxim Baldry, Ema Horwath, Markella Kavenagh, Morfydd Clark, Joseph Mawle a Robert Armayo. Clark hraje mladou Galadriel, Mawle záporáka, Armayo mladého hrdinu. Premiéra první řady je naplánována na 2. 9. 2022.

Foto: Amazon Prime Video

Zdroje: Variety, The Hollywood Reporter, Empire I, II

Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 0

Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu