The Grand Tour je pirátsky nejstahovanější seriál

The Grand Tour je pirátsky nejstahovanější seriál | Fandíme seriálům
Zobrazit dalších 44 obrázků
Závodění údajně překonalo i Hru o trůny. AKTUALIZOVÁNO o zpřesňující podrobnosti a další zajímavá čísla.

AKTUALIZACE: Společnost MUSO prostřednictvím magazínu Variety upozornila na to, že Daily Mail, který přinesl předchozí zprávu, její data chybně interpretoval. The Grand Tour není pirátsky nejstahovanější seriál v historii, ale pouze pirátsky nejstahovanější seriál z Velké Británie, popřípadě nejstahovanější čerstvě uvedený seriál. Zavedené pořady, které jsou uváděné už několik let, mají počet stažení výrazně vyšší.

Je škoda, že MUSO nepřiložilo podrobnější údaje o stažení jednotlivých seriálů, takže můžeme vycházet jen z poměrného porovnání. V tomhle ohledu alespoň trochu pomáhají data z konkurenční společnosti Tecxipio. Ta na rozdíl od MUSa neměří veškeré formy nelegálního stahování a přehrávání, ale pouze torrenty, nicméně i tak si můžeme udělat bližší obrázek. V období od 18. listopadu do 11. prosince sdílelo přes BitTorrent epizody The Grand Tour 1,92 uživatelů. Zatímco epizody Živých mrtvých sdílelo 9,87 milionu uživatelů. Je to trochu nefér porovnání, protože The Walking Dead samozřejmě má v zásobě několik desítek epizod, zatímco The Grand Tour pouze čtyři, ale i tak je vidět, že ten rozdíl je markantní. Pokud jde o porovnání jedné epizody, tak Tecxipio může upozornit například na loňský případ, kdy Hra o trůny ustanovila nový rekord. Šestou epizodu páté řady si tehdy během pouhých 24 hodin stáhlo jen přes torrenty 3,5 milionu lidí.

Původní článek 12.12.: Před časem se Amazon chlubil, že je The Grand Tour nejsledovanějším pořadem jeho video platformy, a že díky němu výrazně narostl počet zákazníků. Zároveň ale existuje spousta lidí, kteří si automobilovou show stahují z neoficiálních zdrojů. Společnost MUSO (která se zabývá sběrem dat o ilegálním stahováním a jejich analýzou) tvrdí, že první epizoda na nejrůznějších platformách zaznamenala 7,9 milionu stažení, což je podle společnosti víc, než kolik napočítají na jednu epizodu takových hitů, jako je Hra o trůny. Druhý díl pak mělo stahovat zhruba 6,4 miliony uživatelů a třetí 4,6 milionu. Pro porovnání, oficiálně premiéru nové show vidělo během prvních dní něco málo pod dva miliony zákazníků.

MUSO dále zmiňuje ušlé tržby, které jen v Británii mají činit 3,2 milionu liber. Upřímně řečeno jsou podobná tvrzení vždycky dost rozpačitá. Neexistuje totiž způsob, jakým by MUSO mohlo prokázat, že by si všichni ti, kteří si show stáhli nelegálně, za ni skutečně zaplatili, pokud by nelegální varianta neexistovala. Pokud se budeme bavit čistě o zmiňovaném britském trhu, tak přece ještě neznamená, že když fanoušci sledovali automobilové eskapády tří oblíbených moderátorů na veřejnoprávní stanici BBC, tak že je mají rádi natolik, aby za ně najednou měli chuť platit. A v tomhle případě je tvrzení o ušlých příjmech o to diskutabilnější, že první měsíc Amazonu můžete mít oficiálně zdarma, takže by stahovači za ochutnávku The Grand Tour stejně platit nemuseli, jen zkrátka pro své bezplatné sledování zvolili nějakou „alternativní“ cestu.

Co si tedy z nálezu společnosti MUSO vzít? Že podle jejích metrik stahuje víc lidí The Grand Tour než Hru o trůny, a že komparativně možná skutečně jde o ten nejstahovanější seriál. Což ještě nemusí být pro Amazon pouze negativní. Zájem o automobilovou show je veliký, jen společnost musí přijít na to, jak jej využít pro svůj prospěch.

Troufnu si tvrdit, že Hře o trůny k nižší pirátským číslům pomáhá prostá skutečnost, že HBO je celosvětově rozšířená záležitost a seriál se dále přeprodává dalším stanicím (v Česku jej kupříkladu vysílá veřejnoprávní ČT). Amazon je služba, která je zatím plně podporována pouze v několika zemích. U nás kupříkladu v tuhle chvíli jde účet na Amazon Video pořídit, ale společnost se tím nikde nechlubí a vlastně ani není divu, protože služba nemá českou podporu a z Česka se na ní dá sledovat zatím jen několik málo pořadů.

Během prosince má nicméně podle spekulací Amazon Video odstartovat celosvětově oficiálně, tak se jistě podaří zlákat další zákazníky. Matematika je jednoduchá. The Grand Tour musí k video službě přivábit tolik nových diváků, aby se obří rozpočet vyplatil. Podle různých zdrojů se náklady na jednu sezonu pohybují od 160 do 250 milionů dolarů, tak šťastný lov Amazone.

Přidáváme upoutávku na čtvrtou epizodu a několik dalších videí:

Zdroje: The Daily Mail, Variety I, II

Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 1

Budík | 13.12.2016 16:06
Amazon má tak obrovský příjmy, že jim jde víc o podporu značky, než o markantní zisky. Obdobně jako u holywoodské divize Sony.
Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu