Gotham: První dojmy z úvodní epizody 5. série

Gotham: První dojmy z úvodní epizody 5. série | Fandíme seriálům
Zobrazit dalších 7 obrázků
Jaká byla první epizoda 5. série? Pozor, článek obsahuje spoilery!

5. série Gothamu konečně začala a hned s první epizodou nesoucí název Year Zero se do toho neváhala pořádně opřít. Už samotný začátek nás skvěle navnadil působivou montáží, která vyvolala nejednu otázku (proč Tučňák a Hádankář pomáhají Gordonovi a spol.?) a byla zakončena skvělou obří přestřelkou, kterou jsme viděli v trailerech. Již zmíněné nejasnosti nám ale následně vysvětlil fakt, že celá tato scéna se odehrávala o několik měsíců později v budoucnosti.

V přítomnosti tedy začíná příběh přibližně v druhém měsíci od odpálení mostů z finále čtvrté série. Epizoda neztrácela čas a velmi svižně nám vysvětlila, jaká situace v Gothamu panuje, především tedy prostřednictvím Gordona (Ben McKenzie) a jeho „bratrů ve zbrani“. Kromě Gordona se předvedl i Bruce Wayne (David Mazouz), ke kterému se ještě dostaneme, o slovo se ale výrazně hlásili i nám již známí záporáci jako například Scarecrow (David W. Thompson), který už vzhledově plně odpovídá své komiksové předloze. Poté se do děje výrazně zapojil Tučňák (Robin Lord Taylor), což následně vyústilo v souboj o zásoby sestřeleného vrtulníku mezi ním, policií a Tabithou (Jessica Lucas). A zde přišel zřejmě ten největší šok celé epizody - smrt Tabithy rukou Tučňáka.

Gotham: Batmanova jeskyně bude konečně odhalena
 

Je sice pravda, že se smrtí Tabithy v této sérii se dalo počítat, nicméně takhle brzo to asi nečekal nikdo (nicméně to nyní vysvětluje, proč tato postava chyběla na plakátech a promo fotkách). Tabitha byla v seriálu během svého působení celkem rozporuplná postava. Když se poprvé objevila v druhé sérii, byla pouhou vykonavatelkou bratrovy vůle s tím, že si potrpěla na poněkud nezvyklé praktiky v oblastech mučení atd. Postupem času se z ní ale začínal stávat o trochu větší klaďas, ať už prostřednictvím jejího vztahu s Butchem (Drew Powell), či přátelstvím se Selinou (Camren Bicondova). I když byla tedy tato postava zpočátku jasně záporná, s postupem času si dokázala získat určité sympatie a svým způsobem bude tedy jistě postrádána.

Následkem výše zmíněného bylo tedy poměrně uspokojivé, když to Tučňák záhy koupil od Gordona do nohy. Poté ovšem Gordon a spol. nechali Tučňáka odejít, což je asi jediná výtka, kterou bych k epizodě měl. V navazujícím rozhovoru mezi Gordonem a Harveym (Donal Logue) se sice dalo pochopit, proč Gordon Tučňáka rovnou nezastřelil, nicméně proč se ho nepokusili alespoň zatknout, to nám nějak nevysvětlili. Zřejmě by je odveta jeho spojenců naprosto vyřídila, jiné vysvětlení mě nenapadá.  

Je potřeba ale zmínit i ostatní dějové linky. Co se například týká Hádankáře (Cory Michael Smith), je vidět, že lékařský zákrok, který mu zachránil život, zřejmě opět trochu zamával s jeho psychikou. Více jsme se ovšem nedozvěděli. Jak si s tím tedy poradí a po čem vlastně jde, na to si ještě budeme muset počkat. Velice důležitou dějovou linií byl nicméně také vztah Bruce se Selinou, která na tom po událostech z konce čtvrté série není vůbec dobře. Závěr epizody nás ale velmi dobře navnadil, že je zde způsob, jak Selině pomoct. Uvidíme tedy, co z toho vzejde. Pokud jste ale již viděli trailery, musí vám být jasné, že Selina na vozíku dlouho nezůstane.

Jaký je tedy závěr? První epizoda se s ničím nemazala a dala nám vše v té správné míře. Dějové lince se skvěle podařilo seznámit nás s celou situací a také s tím, jak se s ní hrdinové a padouši vypořádávají. Velice věrohodně působilo i celkové měřítko, které je zde mnohem větší než v předchozích sériích, řeč je samozřejmě o vizuálech a o akci. V poslední řadě je také dobře, že se ještě neukázaly všechny postavy, alespoň máme o další důvod víc se na nadcházející epizody těšit. Epizoda Year Zero tedy velmi příjemně překvapila a pokud bude každá ze zbývajících epizod minimálně na této úrovni, s přehledem by se pátá série mohla stát nejlepší sérií Gothamu. První epizoda si podle mě tedy zaslouží solidních 8,5 z 10.

A co nás čeká příště? To nám již klasicky odhaluje ukázka na příští epizodu, i když tentokrát ukázka působí tím stylem, jako kdyby míchala scény z více epizod, minimálně na mě to tak alespoň působí. Každopádně na scénu přichází ve velkém Jeremiah Valeska (Cameron Monaghan), který se opět střetne s Brucem, přičemž tentokrát by to mohl být střet velmi osudový. A je toho mnohem víc. Tučňák se bude chtít pomstít, do hry vstoupí Bane (Shane West), dějová linka se Selinou se výrazně posune a je to v posledních záběrech doopravdy Batman, koho vidíme? Upřímně bych byl velmi překvapen, kdybychom dostali tohle všechno v jedné epizodě, ale uvidíme, Gotham dokáže vždycky překvapit. Kromě zmíněné ukázky níže si můžete dole v galerii připomenout momenty z první epizody. 

A jak se vám líbila první epizoda? Dejte nám vědět.

Naše hodnocení
8/10
Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 0

Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu