Recenze: Hra o trůny 8: Druhá epizoda přinesla kontroverzní tempo a kontroverzní sex

Recenze: Hra o trůny 8: Druhá epizoda přinesla kontroverzní tempo a kontroverzní  sex | Fandíme seriálům
Zobrazit dalších 13 obrázků
Na sociálních sítích se možná objevují výtky svátečních diváků, skalní fanda však musel nad charakterně nabitým dílem zajásat.
  1. Kapitola č.1
  2. Kapitola č.2
  3. Kapitola č.3
  4. Kapitola č.4

Ta samá scéna z poradního sálu se také alespoň trochu pokusila vysvětlit, proč Jon s Daenerys nenasednou na draky a nerozmetají nepřátelskou armádu na popel: Budou se držet stranou, jinak Nightking do jejich pasti nikdy nevleze. Je to vysvětlení stále kostrbaté, ale aspoň nějaké.

Vedle strategického plánování bitvy hrála stále roli i politika. Ser Jorah Mormont hrál roli prostředníka a rádce hned na několika frontách. Na jedné straně se snažil přesvědčit Daenerys, aby nezanevřela na Tyriona. Je však pravda, že ten jako její rádce prochází jedním selháním za druhým. Pokud to takhle půjde dál, je jen otázkou času, kdy Tyrion upadne v nemilost. Postavu v budoucnosti čekají dvě potenciální cesty. Buď definitivně prokáže, že je nejchytřejším mužem království a předvede se v pozitivním světle. Anebo se potvrdí, že Hra o trůny není černobílý seriál a jakkoliv Tyrion patří k diváckým favoritům, jeho příběh stále může být tragický. Pýcha předchází pádu a ani sebevíc šikanovaného člověka nijak neomlouvá, pokud ve svojí aroganci přecení vlastní schopnosti a neblaze tak pošramotí životy druhých.

Vedle Tyrionova rádcovství je stále klíčové, co bude se Severem a nadvládou Daenerys. Ta se na rady rádců pokusila uklidnit obezřetnou Sansu. Z nějakého nepochopitelného důvodu si však před jednáním nepřipravila uspokojivou odpověď na tu nejdůležitější otázkou: Co bude se Severem, pokud živí zvítězí. Nezdá se, že by kterákoliv ze stran chtěla ze svojí pozice ustoupit a stejně jako při řadě dalších momentů epizody zabránil dalšímu řešení potenciálně konfliktní situace jen překotný vývoj událostí.

Ostatně, prakticky totožně byla předčasně ukončená rozprava Daenerys a Jona, který svojí královně odhalil pravdu o svém targeryjském původu. Poznámka Daenerys o tom, jak je příhodné, že Jonovo dědické právo potvrzují zrovna jeho bratr a nejlepší přítel, byla na místě. V tomhle ohledu seriál možná trochu zaváhal. V knihách jedině Targeryeni dokáží osedlat draka. V seriálu se to příliš neřeší. A stejně tak by skutečného Targeryena neměl pálit oheň, avšak v tomhle směru je potíž v tom, že v jedné z nejstarších epizod se Jon popálil při útoku nemrtvého na Černém hradě. Takže jsme v poněkud šedé zóně. Na druhou stranu je podstatné, že Daenerys viditelně příliš neřeší, že je zamilovaná do synovce, jako spíš to, že je její nárok na trůn potenciálně ohrožený. I když Jon zjevně nemá politické ambice a jen se jakožto čestný muž nikdy nezříká povinnosti, pokud jej povolá.

A mimochodem, když už jsme u dědických linií, Genry odhalil Arye, že je nemanželským synem Roberta Baratheona. Bude to mít jakýkoliv vliv na budoucí politické šachovnici? Mohly by se skrz Aryu a Gendryho konečně spojit rody Starků a Baratheonů, jak si přál král Robert před lety v první řadě?

« Předchozí kapitola
Další kapitola »
Naše hodnocení
9/10
Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 3

schonecek | 23.04.2019 14:53
Já jsem s aktuální epizodou dokonale spokojený. Nejspíš nejlepší a nejemotivnější díl od konce 6. řady, který celou sedmičku hravě strká do kapsy. Kdo říká, že se ze seriálu najednou stala moc velká kecárna, asi musel zapomenout, že velké bitevní scény by se daly spočítat na jedné ruce a hlavní náplní Hry o trůny vždy byly politické intriky a interakce mezi postavami. Epizoda Knight od the Seven Kindoms shromáždila všechny dobře známé postavy na jedno místo, dala jim ke krku nůž v podobě příchodu mrtvých a krásně divákovi připomněla, proč si je vlastně původně zamiloval, aby příští epizoda mohla udeřit o to tvrději. Jednotlivé scénky mezi postavami jsou navíc překvapivě dobře a poctivě napsané na to, že už nepochází z Martinových knih. V 7. řadě se seriál vydal za hranice realismu a stalo se z něj víceméně konvenční fantasy, kde není třeba se o nikoho strachovat. Druhá epizoda osmičky je ale pocitově jako vyrvaná z dřívějších řad. Za mě paráda, 9/10.
Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu