Živí mrtví: 13. díl 9. řady přináší mnoho akce, ale málo logiky

Živí mrtví: 13. díl 9. řady přináší mnoho akce, ale málo logiky | Fandíme seriálům
Zobrazit dalších 23 obrázků
Diváci budou s touto epizodou možná nadmíru spokojení. My si na ni ovšem pořádně posvítíme. 

Článek obsahuje spoilery!

Tak jsme se znovu po týdnu sešli a jdeme si probrat, co si pro nás tvůrci přichystali. Nebudu totiž lhát, je toho dost. Jdeme se podívat na zoubek třinácté epizodě s názvem Chokepoint

Na jedné straně tato epizoda vypráví trable komunity z Království, na straně druhé naopak této dějové lince oponuje zcela vážnějším a tentokrát i akčnějším pojetím linka kolem Šeptačů. Pojďme ale popořádku. První nakousnutá linka řeší problém Ezekielovy skupiny, která chystá slavnost pro upevnění vzájemných vztahů všech okolních komunit, ovšem ani to se neobejde bez háčku. Ten tu představuje příchod nové komunity na scénu, jejíž lidé si říkají Loupežníci (už teď to zní směšně. Zajímá mě, jak si poradí čeští překladatelé). Ti, jak název napovídá, okrádají ostatní, a tím pádem ohrožují i samotnou slavnost. Problém je ale záhy vyřešen, když se dozvědí, že se na slavnosti bude promítat film a lusknutím prstu změní stranu.

V příběhu to sice slouží jako vtipná pointa na konec, ale jako taková celé předchozí dění nezachrání. Tato hrozba totiž vznikne úplnou náhodou, aniž by ji tvůrci jakkoliv předpřipravili. A stejně jako se objeví, stejně rychle zmizí. Tato linka navíc svým konečným vyzněním dost připomínala nedávné dění v předminulé epizodě. Tam se stejní hrdinové snažili kvůli promítání filmu získat žárovku do projektoru. Zde příběh disponoval odlehčenou až komediální atmosférou po celou dobu, takže tyto vtipy fungovaly mnohem lépe a vyznívaly výrazně přirozeněji. V tomto případě ale žertování moc nefungovalo. Celá linka se totiž od začátku tváří hrozně vážně a když je nakonec problém vyřešen takovouto blbůstkou, trochu to její předchozí snažení podkopává a na uvěřitelnosti to taky nijak nepřidá.

Pojďme ale k druhé dějové lince, která sice přináší větší dávku pozitivních dojmů, ale stejně na ní najdeme vady. Daryl a Connie jsou na útěku před Šeptači, když jim unesli zamilovaný páreček – Henryho s Lydií. Rozhodnou se schovat v jedné bytovce, kam následně nalákají své nepřátele společně s jejich vůdcem Betou, aby to s nimi nadobro skoncovali. Dobrý plán, leč naprosto zbytečný. Doufám totiž, že nejsem jediný, kdo si všiml toho obrovského nedostatku hned u příchodu Šeptačů na scénu. Daryl, zkušený střelec z kuše, se totiž rozhodne na sebe upozornit tím, že zastřelí jednoho zombíka, hned vedle Bety. Ten si ho následně všimne a díky tomu ví, kde má uprchlíky hledat. Můžete se sakra někdo ozvat a vysvětlit mi tu logiku, když by bylo jednoduší rovnou sejmout Betu? No jo, já už na to přišel. To by bylo moc jednoduchý.

Ukončíme to ale pozitivní notou. Když totiž přeskočíme tuto nelogickou hloupost, dočkáme se velmi solidní, přehledné a hlavně násilné akce, čehož jsem si v tomto seriálu už dlouho neužil. Celá schovka uvnitř prázdných bytů nepostrádá napětí a když konečně dojde na pěsti, jde se na dřeň. Životnost postav se tu počítá na minuty a když jejich čas vyprchá společně s konečným úderem, většinou se jedná o dost drastický skon (viz fotka výše). Zároveň jsem měl konečně o hrdiny opravdový strach, než když normálně bojují proti loudajícím se tělům bez mozku. Stále bych si sice bitky tělo na tělo dokázal představit lépe natočené, ale stejně se bez větších rozmyslů jedná o absolutní špičku akce, kterou tento seriál za svou dobu vysílání předvedl. 

Podtrženo sečteno, jedná se o rozporuplnější výsledek, než jsem očekával. Na jedné straně zde máme solidní dramata, na druhou stranu jsou ale kaženy svými detaily, ať už většími nebo menšími. Tím pádem jsem nakonec nebyl tak zklamaný, jak z textu možná cítíte, ale mám zkrátka vyšší nároky, než se nechat slušně pobavit. A jak se nová epizoda líbila vám? Dejte vědět v komentářích! Níže zhlédněte trailer na příští epizodu společně s klipem, kde konečně vidíme strýčka Daryla a malou Judith pospolu! 

Naše hodnocení
6/10
Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 4

Milan | 15.03.2019 22:30
Nechápu třeba proč rovnou neutekli ale schovali se a čekali na ně,proč tedy tak zkušený Daryl nerozpoznal šeptače ,,a ten jejich Beta když spadnul do výtahové šachty nechci pl ale zvedl se jako Terminátor
Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu