Recenze: Zámek a klíč - Fantasy série s dětmi, ale rozhodně ne pro děti

Recenze: Zámek a klíč - Fantasy série s dětmi, ale rozhodně ne pro děti | Fandíme seriálům
Netflix
Zobrazit dalších 22 obrázků
Adaptace komiksu od syna Stephena Kinga za zhlédnutí stojí, ale pár chybám se nevyhnula.
  1. Kapitola č.1
  2. Kapitola č.2

Pokud bych měl nějako výtku, která se týká postav, tak to bude jejich chování, které má někdy hodně daleko k logickému počínání. Občas mám pro to, že se postavy řídí spíše emocemi než mozkem, pochopení, protože nikdo se nechová úplně racionálně ani v reálném životě, ale párkrát hlavní hrdinové udělali něco, co úplně postrádalo smysl. 

Další věc, která nebyla úplně vypilovaná, byly některé zvraty. Určitá dějová překvapení byla fajn a opravdu mile zaskočila, jiná ale neměla takový efekt, jak asi tvůrci zamýšleli. 

Kromě toho nemůžu ani chválit finální epizodu první řady, místy působila úspěchaně, ale současně nebyla tak napínavá, jak být mohla a chyběl jí nějaký vysloveně epický moment. Další ne úplně ideální věcí je nedostatečně rozpracovaná mytologie kolem klíčů. Je jich hromada, některé nám nejsou ani pořádně představeny, není jasné, co vlastně umí a někdy to vypadá, že nemají žádnou pořádnou souvislost.

Obsazení fajn, autor nechybí

Co naopak ocením, je obsazení. Což je trochu překvapením, protože jeho první verze byla oznámena v roce 2017, ovšem později došlo k množství přeobsazování, což mohlo vyvolat obavy. 

Ale zbytečné, nakonec to dopadlo dobře. A to platí i pro ústřední trojici dětí. Nebude mi asi oponovat moc lidí, když prohlásím, že dětské postavy jsou často velmi otravné, ale tady mi nikdo příliš často na nervy nelezl. 

Vlastně mi postavy byly většinu častu sympatické. Což mě upřímně řečeno zaskočilo, protože jde o standardní skupinu - starší sportovně nadaný charismatický bratr, introverní byť pohledná sestra a zvídavý mladší bratr. 

Vysloveně originální nejsou ani vedlejší postavy (nechybí nafoukaná kráska, sympatický nerd atd.), ale díky tomu, že byla většina postav zahrána dobře, to nikterak nevadí. A jen pro informaci, cameo měli v seriálu i tvůrci komiksu Joe Hill a kreslíř Gabriel Rodriguez. Pokud jde o záporáka/čku, tak opět dobrá volba, takhle si představuji charismatického zloducha.

Zábavné, ale rezervy tu jsou

První desetidílnou řadu jsem si užil, zhlédl jsem jsi docela rychle v rámci pár dnů a nenudil jsem se. Je škoda, že v některých epizodách trošku kolísá tempo a hororová atmosféra. Nicméně díky fajn obsazení, některým humorným dialogům a mytologii, která sice ještě není pořádně rozpracována, ale má velký potenciál, rozhodně druhou řadou nepohrdnu. Tedy, pokud bude, zatím oficiálně oznámena nebyla. Tvůrci ale na ní už pro jistotu pracují, byť Netflix zatím nedal pokračování zelenou.

« Předchozí kapitola
Naše hodnocení
7/10
Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 0

Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu