Hra o trůny 8: Proč taktika bitvy o Winterfell nedávala vůbec smysl

Hra o trůny 8: Proč taktika bitvy o Winterfell nedávala vůbec smysl | Fandíme seriálům
HBO
Zobrazit dalších 5 obrázků
Jakkoliv byla největší bitva v dějinách televize zábavná a vzrušující, z logiky se stal materiál na výrobu toaletního papíru.
  1. Kapitola č.1
  2. Kapitola č.2
  3. Kapitola č.3

Jak se můžete dočíst v naší pondělní recenzi, jako celek se podle mě bitva o Winterfel ve třetí epizodě osmé řady Hry o trůny povedla. Při optimálních podmínkách sledování je epizoda vizuálně vydařená a zvolený styl vyprávění má šťávu. Epizoda neustále graduje, z obrovských ztrát je zřejmé, jak nebezpečná hrozba nemrtvých je, nechybí řada silných individuálních momentů a díky proměnlivému charakteru nikdy nezačne epizoda nudit.

To všechno platí, pokud se epizodou The Long Night necháte strhnout. Jakmile se ale jen na moment zastavíte a zkusíte rozebírat jednotlivá rozhodnutí, která obránci Winterfellu udělali, začne být celá epizoda z pohledu logiky dost přitažená za vlasy. Jasně, můžete namítat, že se bavíme o fantasy seriálu, ve kterém fungují kouzla a čáry. Na druhou stranu se Game of Thrones dlouhou dobu mohla pyšnit právě tím, jak uvěřitelný zážitek se divákům snažila nabízet. I kouzla a čáry měly mantinely a zbytek událostí se striktně řídil pravidly střízlivého historického dramatu, zasazeného do pseudo-středověké doby.

Bitva v The Long Night veškerou střízlivost zahodila stranou a vše podřídila tomu, aby tvůrci mohli nabídnout maximální zábavnost a několik specifických hrdinských momentů. Už v recenzi jsme nakousli, co všechno v rámci bitvy nedávalo příliš velký smysl a teď si to probereme pořádně. Držte si klobouky hnidopišské šťourání začíná.

Když vezmeme bitvu izolovaně, je pochybných rozhodnutí opravdu nespočet. Proč stojí kdokoliv z obránců venku v poli? Hradby jsou vysoké. Sice jsme viděli, že je nemrtví dovedou zdolat, ale lze to jen v úzkých bodech, které se brání snáz než holá velká pláň okolo. Z hradeb je také lehčí používat střelné zbraně. Pokud umře kdokoliv z obránců na hradbách, je alespoň do prvního skutečného průlomu, kdy vzniká chaos, možné mrtvé obránce bezpečně likvidovat, aby se z nich nemohli stát další posily Nočního krále.

Další kapitola »
Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 11

Jirka | 25.11.2019 10:23
Nelogičnosti tam byly, hlavně útok jízdy. Ale to, že se neschovávali všichni za hradby, je ve velkých bitvách normální, Celá armáda se do hradu nemůže vejít.
Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu