Hra o trůny 8: Proč taktika bitvy o Winterfell nedávala vůbec smysl

Hra o trůny 8: Proč taktika bitvy o Winterfell nedávala vůbec smysl | Fandíme seriálům
HBO
Zobrazit dalších 5 obrázků
Jakkoliv byla největší bitva v dějinách televize zábavná a vzrušující, z logiky se stal materiál na výrobu toaletního papíru.
  1. Kapitola č.1
  2. Kapitola č.2
  3. Kapitola č.3

A dál: Proč se obránci obtěžovali s budováním obranného příkopu, když pak stojí před ním? Proč obléhací stroje vystřelily na nepřátelská vojska jen jednou? Proč se nepokusili obránci víc osvětlit planinu před hradbami nebo pozdržet bitvu do rána (třeba právě stažením za hradby), aby na nepřítele viděli? Proč se téměř nepracovalo s hořlavým olejem? Proč vyjela na nepřítele jízda? Ta se při obléhání užívá k tomu, aby vjela útočníkům ze zálohy do týla, ne k prvotnímu útoku. A proč byli Dothraki ozbrojení svými zahnutými meči a ne zbraněmi z dračího skla? Nikdo přece nevěděl, že dorazí Melisandre a meče jim zapálí.

Proč bitevní pole nonstop nepálili na uhel oba dva draci? Teoreticky se lze obávat, že je Bílí chodci promění prostřednictvím ledových kopí. To se ale může stát kdykoliv a kdekoliv. Bílí chodci dle předpokladů dříve či později přijdou. Hypoteticky můžeme mluvit o minimalizaci rizika, aby byli draci k dispozici v momentě, kdy přiletí nemrtvý drak. Žádnou jinou obranu proti němu živí přeci jen připravenou neměli. (Co takhle postavit alespoň jednu balistu a střely z dračího skla?) V tom případě možná měli být schovaní někde v hlubinách hradeb, aby byli do poslední chvíle mimo dostřel.

Víme, že Bílí chodci umí oživovat mrtvé. Proč se civilisté schovávali v hrobce? Proč ostatky z hrobky neskončily na hranici? Dává vůbec smysl, aby se v hrobce civilisté schovávali? Nepřidělá to obráncům akorát další starost? Nebylo by lepší civilisty evakuovat dlouho před bitvou na pobřeží? Daenerys přivezla svoje lidi na mohutné flotile, těch pár civilistů by pobrala. V předcházející epizodě bylo na scéně s vyděšeným rolníkem u výdejny polévky ilustrováno, že vzhledem k tomu, že nastal konec světa, musí do bitvy každý, kdo unese zbraň. Proč jsou tím pádem v hrobce lidé jako Missandei či Tyrion? Jestli je naopak lepší lidi, kteří by se v boji jen pletli uklidit někam stranou, je potom vážně nejlepší nápad posílat do pole Sama, pána s polévkou či malou Lyannu Mormont?

Celé bitvě pak chyběl jakýkoliv řád. Jen výjimečně jsme viděli nějaké velení. Chyběly pokyny, signály. Nikde nebyl cítit nějaký plán B, pokud se předem připravené věci nedařily. Vůdčí osobnosti navíc byly nepochopitelně nasazené do přední linie, což se v bitvě prostě nedělá, právě proto, že hrozí ztráta vedení a chaos.

« Předchozí kapitola
Další kapitola »
Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 11

Jirka | 25.11.2019 10:23
Nelogičnosti tam byly, hlavně útok jízdy. Ale to, že se neschovávali všichni za hradby, je ve velkých bitvách normální, Celá armáda se do hradu nemůže vejít.
Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu