10 nejlepších bitev Hry o trůny

10 nejlepších bitev Hry o trůny | Fandíme seriálům
Zobrazit dalších 9 obrázků
Válka o Westeros samo sebou přinesla hromadu parádních bitev. Které ale vyčuhují nad ostatními?
  1. Kapitola č.1
  2. Kapitola č.2
  3. Kapitola č.3
  4. Kapitola č.4
  5. Kapitola č.5

6. Vypálení Králova přístaviště – 8. řada

Epizoda The Bells (Zvony) zůstává stále nejspíš nejkontroverznějším dílem vůbec. Finální rozřešení celého konfliktu, na němž je seriál vystavěný, totiž zanechal fanoušky s otevřenými ústy nad přerodem Matky draků a Rozbíječky řetězů v Šílenou královnu. Co začínalo jako úspěšné obležení Králova přístaviště se rázem změnilo v krvavou lázeň a ať už v tomto případě rozhodnutí scenáristů bráníte, nebo je kvůli němu posíláte do pekel, je třeba uznat, že filmařské řemeslo je i tentokrát na vynikající úrovni.

Režisér Miguel Sapochnik nemá mezi svými vrstevníky za kamerou rivala a touto epizodou to jen znovu a znovu prokazuje. Nejen že je bitva výborně zpracovaná, ale má toho zároveň i hodně co nabídnout a styl boje se díky sledování různých postav neustále mění. Začínáme s Daenerys při vzdušném útoku na loďstvo a městské hradby, za chvíli jsme s Jonem uprostřed brutálního vraždění v ulicích, pak zase utíkáme společně s Aryou (Maisie Williams) přes bortící se město v panice. Vyvrcholením bitvy je pak jednoznačně duel jeden na jednoho mezi Ohařem (Rory McCane) a jeho bratrem Horou (Hafþór Júlíus Björnsson). A ať už jste s ním byli spokojeni nebo ne, obléhání Králova přístaviště rozhodně má pro další vývoj příběhu fatální následky.

5. Bitva o Černovodu - 2. řada

Jako první velká bitevní scéna seriálu s sebou Černovoda nejspíš navždy ponese několik bodů navíc oproti všem ostatním. Tady nám Hra o trůny poprvé ukázala, čeho je skutečně schopná a co nás čeká dál. I po odebrání nostalgie se ale stále jedná o kolem dokola výbornou epizodu s mnoha nečekanými zvraty. Jeden z nejlepších aspektů celého střetu, díky němuž tak dobře funguje, je ale jeho příprava. Celou 2. sezonu jsme střídavě poznávali jak Královo přístaviště, tak Stannisův (Stephen Dillane) dvůr a tím pádem víme, že každá strana má své klady i zápory.

Stannis je sice právoplatný následovník a spravedlivý muž, ale ve své podstatě vírou posedlý suchar, kterého nemá nikdo ve Westerosu příliš v oblibě. Joffrey zase nezkušený rozmazlený fracek se zálibou v násilí. Každý král je navíc obklopen dalšími postavami, které buď milujete (Tyrion, Davos) nebo nesnášíte (Cersei, Melisandre), takže místo černobílého konfliktu tu sledujete bitvu, kde nevíte, komu přesně fandit. Samotný boj je samozřejmě skvěle zvládnutý režisérem Neilem Marshallem, který jednotlivé wow momenty jako výbuch divokého ohně dávkuje pečlivě a pomalu pro maximální efekt. Jeho nejlepší práce ale teprve přijde.

« Předchozí kapitola
Další kapitola »
Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 3

schonecek | 14.07.2019 13:16
busines: Mně osobně se 8. řada stále líbila a ve většině případů patřím k jejím obráncům. Nechci ale jen slepě akceptovat vše co tvůrci dodají. Bylo to alespoň dobré? Podle mě ano. Ale jsou tam obrovské mezery pro zlepšení :)
Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu