10 nejlepších bitev Hry o trůny

10 nejlepších bitev Hry o trůny | Fandíme seriálům
Zobrazit dalších 9 obrázků
Válka o Westeros samo sebou přinesla hromadu parádních bitev. Které ale vyčuhují nad ostatními?
  1. Kapitola č.1
  2. Kapitola č.2
  3. Kapitola č.3
  4. Kapitola č.4
  5. Kapitola č.5

2. Bitva o Černý hrad – 4. řada

4. sezona toho po dějové stránce nabídla ze všech řad dost možná nejvíce a samozřejmě nemohla chybět ani bitva. Tentokrát se ale místo o Železný trůn válčilo o Černý hrad a průchod mezi královstvími a územím divokých. Neil Marshall se tu poprvé od Černovody vrátil na postu režiséra a všechny jeho získané zkušenosti z minula jsou tu zatraceně vidět. Celou epizodu opět strávíme pouze v jedné jediné lokaci, bitva je tedy ničím nerušená a Marshall si mohl dát pořádně záležet na budování ještě většího napětí než posledně. Režii má tentokrát pevněji v rukou i v akčnějších pasážích a předvádí nám tu působivé nepřerušované záběry, nervy drásající souboje muže proti muži i taktickou obranu z vrcholu Zdi. Oproti knižní předloze a jejímu dlouhodobému metodičtějšímu obléhání je celý střet daleko grandióznější a epičtější, aniž by přitom kdykoliv zbytečně tlačil na pilu nebo působil přehnaně. A opět, jako na Černovodě, tu do sebe mečem buší dvě rovně sympatické strany s pochopitelnými motivy i cíli. Jedna důležitou ingredienci, která byla ale přidána, je emocionální bomba na konec. Smrt Ygritte (Rose Leslie) patří mezi nejsmutnější momenty celého seriálu a za parádní epizodou dělá ještě sladkou (nebo spíš hořkou) tečku.

1. Bitva bastardů – 6. řada

Možná není největší. Možná není nejepičtější. Možná není ani nejlogičtější. Je ale zatraceně nejlepší. Bitva bastardů, neboli válka mezi čestným hrdinou Jonem Snowem a sadistickým psychopatem Ramsaym Boltonem (Iwan Rheon), je jednoznačně vrchol všeho, co může Hra o trůny nabídnout. Podobně jako Marshall se Miguel Sapochnik vyznamenal už svou první bitevní epizodou, napodruhé ale vzal všechno, co se mu nejlépe povedlo u Hardhome a udělal to ještě lepší. Pro Marshalla to byla konfrontace a potyčky nepřátel, pro Sapochnika horor a strach. Tentokrát neměl k dispozici chodící mrtvoly bez pudu sebezáchovy, dostal ale něco lepšího a snad ještě hrozivějšího. Ramsayho. Pro nejprohnilejšího záporáka celého seriálu se bez debat jedná o špičkovou epizodu, kde kombinuje svůj odporný talent pro ubližování druhým s taktickými znalostmi vojenského velitele a svého soka tak přivede hlouběji než na kolena. Hrůza ze středověkého bojiště je tu zobrazena v drsném detailu a zrežírována a natočena s dech beroucí precizností. Epizoda vás vezme na emocionální jízdu jako na kolotoči. V jednu chvíli jste nahoře, pak se zase řítíte dolů a znovu. Je to mistrovské dílo a dle mého názoru nejlepší bitva celé Hry o trůny.

Kterou z uvedených bitev byste posadili na vrchol vy? Jaký je vás osobní žebříček. Dejte nám vědět v komentářích.

« Předchozí kapitola
Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 3

schonecek | 14.07.2019 13:16
busines: Mně osobně se 8. řada stále líbila a ve většině případů patřím k jejím obráncům. Nechci ale jen slepě akceptovat vše co tvůrci dodají. Bylo to alespoň dobré? Podle mě ano. Ale jsou tam obrovské mezery pro zlepšení :)
Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu