10 nejlepších bitev Hry o trůny

10 nejlepších bitev Hry o trůny | Fandíme seriálům
Zobrazit dalších 9 obrázků
Válka o Westeros samo sebou přinesla hromadu parádních bitev. Které ale vyčuhují nad ostatními?
  1. Kapitola č.1
  2. Kapitola č.2
  3. Kapitola č.3
  4. Kapitola č.4
  5. Kapitola č.5

4. Bitva o Winterfell – 8. řada

Technicky nejnáročnější a nejdéle natáčený konflikt celého seriálu, finální střet s armádou mrtvých a jejich velitelem Night Kingem (Vladimír Furdik), opěvovali tvůrci už několik měsíců před samotnou premiérou a slibovali nám něco opravdu nevídaného. Jedná se sice o kontroverzní názor, ale podle mě se jim to z velké části rozhodně podařilo. Epizoda The Long Night (Dlouhá noc) má oproti předchozím bitvám zdaleka největší měřítko, a to jak v počtu přítomných postav, tak v efektech, komparzistech a všem dalším. Musím uznat, že jako rozuzlení jedné z hlavních příběhových linek, kterou nám Hra o trůny představila hned ve své úplně první scéně, má epizoda hodně co zlepšovat a válečná taktika je děravá jako cedník.

Jestliže si ale tyto nedostatky odmyslíte, je bitva opravdu parádní. Armáda mrtvých působí neporazitelně, cítíte, že postavy jsou skutečně v nebezpečí, téměř všechna úmrtí až na Night Kinga samotného tu tentokrát působí jako důstojná uzavření příběhů postav a ne jen levný nástroj k šokování diváků. Všechno pak dokonale podtrhává nepřekonatelný hudební doprovod Ramina Djawadiho, který tu předvádí svou absolutně vrcholnou práci. Osobně bych řekl, že pokud bitvu o Winterfell akceptujete takovou, jaká je, a ne jaká mohla být, měli byste odejít od obrazovky spokojeni. Několik nedostatků ji ale dokázalo vystrčit z první trojky.

3. Masakr v Hardhome – 5. řada

Jestliže byli prvních několik sérii Hry o trůny bílí chodci a jejich nemrtví nohsledi pouze hrozbou v pozadí, která hlavně poháněla postavy k činu, v osmé epizodě 5. sezony se z nich stali hlavní antagonisté. A to ve velkém stylu. Hardhome zůstává dodnes jedním z vůbec nejlepších dílů, jelikož dokonale předvedl, co přesně postavy neustále myslí, když mluví o ledových zombících jako o největším možném nebezpečí pod Sluncem.

Napadení osady divokých je nejblíž, co se seriál kdy přiblížil k hororu. Místo bitvy se útok mrtvých podobá spíše masakru a přežije ho opravdu jen malá hrstka lidí. Začáteční příchod sněhové bouře dokonale nastolí atmosféru, nával chodců před bránou snažících se prorvat dovnitř zase strach a následné hromadné vraždění absolutní teror. Není to sice poprvé, co jsme ho v seriálu spatřili, ale ve větší roli se konečně předvedl i hrozivý Night King, který se jedním prostým pozvednutím rukou stal instantně ikonou. Z filmařského hlediska prakticky dokonalá bitva. Jen škoda pro ni, že se najdou ještě dvě dokonalejší.

« Předchozí kapitola
Další kapitola »
Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 3

schonecek | 14.07.2019 13:16
busines: Mně osobně se 8. řada stále líbila a ve většině případů patřím k jejím obráncům. Nechci ale jen slepě akceptovat vše co tvůrci dodají. Bylo to alespoň dobré? Podle mě ano. Ale jsou tam obrovské mezery pro zlepšení :)
Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu