Zorro slaví 100 let! Znáte všechny jeho seriály?

Zorro slaví 100 let! Znáte všechny jeho seriály? | Fandíme seriálům
Zobrazit dalších 17 obrázků
Je tu s námi již celé jedno století. Pojďte se s námi podívat, jakými všemi podobami si tento slavný hrdina pod maskou prošel.
  1. Kapitola č.1
  2. Kapitola č.2
  3. Kapitola č.3
  4. Kapitola č.4
  5. Kapitola č.5
  6. Kapitola č.6
  7. Kapitola č.7
  8. Kapitola č.8
  9. Kapitola č.9

Kdo by neznal tajemného hrdinu a ochránce chudých, který nosí černou masku, poráží vojáky jakoby nic a nechává za sebou vyryté písmeno Z. Řeč je samozřejmě o Zorrovi, banditovi s dobrým srdcem, který letos slaví neuvěřitelných 100 let od svého vzniku! Poprvé se tato postava objevila v románu The Curse of Capistrano, který napsal Johnston McCulley, jenž zároveň samotného Zorra vytvořil. Dobré je ovšem zmínit, že předlohou pro Zorra bylo několik skutečných osobností.

Z nově vytvořeného hrdiny se stal rázem obrovský hit, který se vedle mnoha navazujících románů dostával také do popkulturní zábavy všeho druhu, přičemž většina z vás si pravděpodobně vybaví film Zorro: Tajemná tvářAntoniem Banderasem. Ve filmové svéře jsou ztvárnění tohoto hrdiny samozřejmě nejpočetnější, stejně tak ale vzniklo od rozmachu popkultury i mnoho seriálů, které se na Zorra zaměřují. A my si je zde nyní všechny představíme v chronologickém pořadí. Znáte je všechny? V komentářích nám můžete dát vědět, zda jste některá z těchto seriálových zpracování sledovali.

 

Zorro (1957-1959)

Populární hraný seriál od Disneyho, který zároveň patří k nejznámějšímu televiznímu zpracování Zorra. Seriál se velmi inspiroval původní předlohou, minimálně tedy na samotném začátku. Máme zde tudíž Diega de la Vegu, mladého šlechtice, který se po studiích ve Španělsku vrací zpátky do své rodné Kalifornie. Během cesty je ovšem informován, že od jeho nepřítomnosti se režim změnil v tyranii, kterou vede vojenský velitel Monasterio. Diego, který chce své zemi pomoci, tak předstírá, že se ve Španělsku místo šermování věnoval spíše čtení a poezii, aby nevzbudil podezření. Když je ale potřeba, Diego se změní v tajemného hrdinu Zorra, aby zjednal spravedlnost.

Z původní předlohy se zde kromě Diega objevuje také Diegův sluha Bernardo, jeho otec Alejandro de la Vega a také ne zrovna bystrý seržant Garcia (který se ale v knižní předloze jmenoval původně Gonzáles). Je pravda, že vzhledem k době svého vzniku seriál místy působí již trochu zastarale a musí se uznat, že některá tvůrčí rozhodnutí dnes působí poněkud směšně, např. když němý sluha Bernardo používá znakovou řeč, slyšíme vždy účelně nějaké zvuky, které mají Bernadovo „ukazování“ dělat vtipnějším.

Přesto ale seriál jako celek stále funguje, jelikož je velmi dobře natočený a stejně tak skvěle obsazený. Zejména představitel Diega a Zorra, Guy Williams, zde v obou těchto zdánlivě odlišných postavách odvádí velmi dobrou práci, přičemž Američané jej stále vidí jako nejlepšího seriálového Zorra. K tomu si ještě připočtěte na tehdejší dobu povedené kostýmy a kulisy, chytlavou úvodní znělku, dobře vykonstruované příběhy a máte zde obrovský hit z konce 50. let, který se ve třech sériích dočkal celkem 82 epizod. Níže pod textem si můžete přehrát úvodní intro spolu se dvěma přiloženými scénami ze seriálu. 

Další kapitola »
Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 1

ukulelembo | 18.02.2019 20:15
Z nabízených variant, znám pouze tři. Hraný seriál z roku 1990, který kdysi běžel na Nově. Animák z 1981, který jsem sledoval na VHSkách, a anime sérii z 1996, kterou jsem poprvé viděl na německém RTL2. Pokud bych měl z nich hodnotit, Hraná série z 1990 je u mě s přehledem první, velmi těsně následovaná anime z 1996 a za ní s hlubokým propadem animák z 1981. Propo, zpívaná verze znělky anime série v podání legendárního Masaki Edoha: https://www.youtube.com/watch?v=SruGHnQ2Ng8
Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu